Viktig kvinnohistoria

Glad att jag trillade över Hennes excellens Agda Rössel, Från banvaktsstugan till FN-skrapan. Glad att Elin Jäderström grävt fram alla dokument, gjort alla intervjuer och satt in Agda Rössel (1910-2001) i ett större kvinnopolitiskt perspektiv. För det är ett fantastiskt levnadsöde.

Agda föddes i fattig banvaktsstuga i övre Norrland. Begåvad och envis bereddes hon nådigt plats vid realskolan i Malmberget. Ensam satte hon av mot Stockholm för att komma vidare. Efter examen vid Socialinstitutet och fackligt arbete utnämndes hon av utrikesminister Östen Undén till världens första kvinnliga FN-ambassadör i New York 1958. Där arbetade hon framför allt mot dödsstraff och kvinnlig omskärelse och för en värdig flyktingpolitik. Stridbar med diplomatiskt kompetens. Därefter synnerligen proffsig och elegant ambassadör i diktaturernas Jugoslavien, Tjeckoslovakien och Grekland.

Som kvinna med arbetarklassbakgrund var hon en katt bland hermelinerna på UD men hon drabbades också av de patriarkala strukturerna inom socialdemokratin. Det är hur hon tacklar alla motgångar som både visar på tidens grundmurade motstånd, men också vilken enastående kvinna hon var. För den kvinna som ville göra skillnad på den tiden – för inte alls så länge sen – var tvungen av vara just enastående. Och ”stark som stål”. Den styrkan har sitt pris, som också Agda fick betala; inte minst som mor. 

Ett stycke viktig kvinnohistoria, som jag avnjöt som ljudbok från biblioteket.

Maria Wallin

Hennes excellens Agda Rössel
Från banvaktsstugan till FN-skrapan

Elin Jäderström
Atlantis 2018

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021