Framtid trots klassförakt

Där kräftorna sjunger är skriven av zoologen Delia Owen som tidigare gett ut flera fackböcker. Detta är hennes romandebut och blev USA:s största försäljningssuccé 2019. Romanen handlar om flickan Kya som växer upp vid North Carolinas kust i träskmarkerna. Hennes familj är fattig och när Kya är sju år går hennes mamma ut genom dörren och försvinner för att aldrig komma tillbaka. Orsaken är äktenskapet med den våldsamme och alkoholiserade fadern. Strax efter försvinner även hennes större syskon. Kvar blir Kya med sin våldsamma och nyckfulla pappa. Till slut försvinner även han och Kya blir ensam i ett skjul långt ut i våtmarkerna.

Kya hoppas att hennes mamma ska komma tillbaka, men ger upp till slut. För att överleva samlar hon och säljer musslor, snäckor och vad floden kan ge. Hon tar faderns båt och utforskar träskmarkerna, djuren blir hennes sällskap i ensamheten. Ibland tar hon sig till staden för att handla, men där möts hon av förakt. Hon kallas allmänt för Träskflickan. Det är skolplikt, men Kya stannar bara i skolan en dag eftersom hon möter förakt och glåpord från både barn och vuxna.

Kya växer upp och skaffar sig kunskap om träskmarkens natur och djurliv. När sedan en ung man, Tate, även han naturintresserad besöker henne, växer en fin vänskap fram och Tate lär henne att läsa och räkna. Snart övergår vänskapen till starkare känslor. Åren går och Tate reser iväg för att utbilda sig, Kya väntar på att han ska komma tillbaka, men när han inte kommer, känner hon sig återigen sviken. Hon ägnar sig helt åt att undersöka och teckna naturens och flodernas djurliv. När stadens populära unge quarterback hittas död faller blickarna på Kya och i slutet av boken får vi följa rättegången, där fördomar och rykten dömer henne långt innan domen faller.

Delia Owens är zoolog och bor i USA, men har levt och forskat i Afrika under många år om olika djurarters sociala beteenden vilket märks. Det finns en övertygande kunskap och inlevelse i dessa skildringar om träskmarkernas vattenrika djurliv. Romanen skildrar den unga Kya som skapar sig en framtid mot alla odds där klassförakt och utanförskap övervinns. Kyas liv och kamp skildras genom hennes ögon och gestaltas med trovärdighet och inkännande. Däremot blir beskrivningarna av övriga personer mindre nyanserade. Människor är antingen goda eller onda. Styrkan ligger i de fina beskrivningarna av Kyas ensamma liv och hennes utforskning av våtmarkerna, av båtresorna i flodsystemen och naturupplevelserna.

Romanen om Kya är en riktig askungesaga och sådana gillar de flesta, när kärleken segrar och huvudpersonen får sin revansch.

Claudette Skilving

Där kräftorna sjunger
Delia Owen
Forum