Hur reagerar vi på pesten?

Pesten har kommit ut i ny översättning av Jan Stolpe. En bok mer aktuell än kanske någonsin.

Den tidigare översättningen är inte alls dålig. Men språket är en aning ålderdomligare. Man ”leds” och ”dryftar”. Det skapar distans medan den nya ger mer närvaro och därmed fler associationer till dagens pandemi.

Pesten skrevs på 1940-talet under pågående världskrig. Många har sett den som en allegori över den nazistiska ockupationen. Så kan man se det men långt mer är boken en allmängiltig skildring av människans lott och livets mening.

Central är skildringen av en liten pojkes död under fruktansvärt lidande. Det tvingar den katolske prästen att pröva sin tro och till slut förkasta alla argument för Guds existens utom ett enda: Tron.

I dessa dagar är det naturligt att fokusera på hur människorna reagerar på pestens härjningar. Först skräck och ilska, sedan bortträngning och slutligen resignation. Från larm till tystnad. I vilket stadium befinner vi oss?

Jan Molin

PESTEN
Albert Camus
Nyöversättning Jan Stolpe
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021