Underbara grekiska myter

“Redan som barn hade jag turen att träffa på en bok med titeln Berättelser från antikens Grekland. Det blev kärlek vid första mötet. Även om myter och legender från andra folk och kulturer har varit underhållande för mig längre fram i livet var det något i de grekiska historierna som tände en gnista i mig. Kraften, humorn, lidelsen, egensinnigheter och de verklighetstrogna detaljerna i den världen fängslande mig från allra första början. Jag hoppas de ska ha samma inverkan på dig som läser den här boken.”

Så inleder Stephen Fry sitt förord till denna underbara bok. Och, javisst har han lyckats! Jag har aldrig läst de grekiska myterna, och har aldrig riktigt känt mig lockad. De har känts alltför bastanta och svårförståeliga. Så omöjliga att ta sig igenom.

Men den här boken är lättsam och ändå djup och pedagogisk. Redan i början får läsaren se en karta över det grekiska fastlandet och dess öar, där vi kan följa händelsernas geografiska förlopp. Därefter ett släktträd som gör det lättare att hålla reda på alla namn och dess släktskap. För det är mycket och många att hålla reda på. Bland annat Ghaia, Uranos, Giganter, Titaner, Kronos, Rhea och alla de tolv gudarna.

Stephen Fry betraktas som en av Storbritanniens främsta humorister med romaner såsom Lögnaren, Flodhästen och den självbiografiska Moab is my Washpot. Som skådespelare har han vunnit stor uppskattning för roller i bland annat Jeeves & Wooster, Svarte Ormen, Peter’s Friends och inte minst för sin huvudroll i filmen om Oscar Wilde. Han har även varit programledare för flera populära tv-program, till exempel Qi.

De grekiska myterna och dess mytiska gestalter började nedtecknas för redan 3000 år sedan av Hesiodos och Homeros och har sedan dess förvaltats, förtydligats och kanske även förvanskats av både greker och romare såsom Longus, Apuleiu och Ovidius fram till nutida författare. Nu kan även Stephen Fry räkna sig till en av dem! Själv har jag blivit sugen att läsa originalen.

Peter Roth

Mythos
De grekiska myterna återberättade av
Stephen Fry
Albert Bonniers Förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021