Kvinnornas röst om kriget

Från citadellets krön ser den unga Briseis sin make och sina bröder slaktas av den grekiska hären med Akilles i spetsen. Dagen därpå är hon inte längre kungagemål i ett palats, utan den mäktige krigarens utvalda ägodel i det grekiska lägret nedanför det belägrade Trojas murar.

I det grekiska eposen Iliaden och Odysséen av Homeros får vi följa männens så kallade hjältedåd i det Trojanska kriget. I Flickornas tystnad, får kvinnorna äntligen röst genom Briseis, och vi läser hennes berättelse om slakten på slagfältet, om våldtäkterna och om slaveriet. Röster som tystats under århundraden och årtusenden.

Pat Barker är en av Storbritanniens mest betydande författare. Hennes Regeneration-trilogi om första världskriget har utnämnts till ett av hemlandet tio främsta historiska verk. Flickornas tystnad fick ett strålande mottagande och nominerades till flera priser när den gavs ut på originalspråket 2018. I denna översättning av Eva Johansson följer författaren den grekiska historien och förutom Akilles, skildras även andra män och kvinnor såsom Odysses, Agamemnom, Priamos, Paris och Helena sett från det kvinnliga perspektivet.

Det Trojanska kriget varade i nio långa år. Lika lång tid som kriget i Syrien pågått. Ett krig som vi ännu inte kan förutspå när det slutar. Vem kommer att skildra kvinnornas situation i det kriget? Vad vi redan vet är att våldtäkterna, övergreppen och slaveriet har fortsatt även i vår tid.

Peter Roth

Flickornas tystnad
Pat Barker
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021