Sverige mest privatiserat

Författarna i antologin Politik och marknad är nationalekonomer som är eller varit aktiva i den grupp som sedan 1968 givit ut Häften för kritiska studier. De analyserar dagens ekonomiska politik och nyliberalismens segertåg. Några av deras konstateranden: Nyliberalismen är inte statsfientlig utan välfärdstatsfientlig. Statens roll är att gagna marknaden. Sverige har privatiserats mer än något annat land. New Public Management har förvandlat ansvarsfulla tjänstemän till låtsasentreprenörer som leker marknad. Socialdemokraterna har anammat den nyliberala tron och därmed sålt ut sin själ.

En av författarna, Stefan de Vylder, analyserar världsekonomin. Han tror att Trumps ekonomiska politik leder till överhettning, större klassklyftor som på sikt kan leda till en allvarlig kris och en förskjutning av världsekonomin till Kinas förmån. Beroendet av dollar som betalningsmedel och amerikanska sanktioner och böter riskerar dock att leda till konflikter som i värsta fall kan gå över i krig.

I ett sista kapitel beskriver Yvonne Hirdman feminismens vägar och avvägar. Det är befriande att läsa analyserna men samtidigt djupt oroande att dessa tycks spela långt mindre roll för svenska politiker än det vårdindustriella komplexets lobbyverksamhet.

Text: Jan Molin

Politik och marknad
Kritiska studier av kapitalismens utveckling

12 medverkande där fem även är redaktörer till boken:
Lars Ekdahl, Lennart Erixon, Ante Farm, Göran Fredriksson Humlesjö och Anders Gullberg
Dialogos förlag

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020