Stark musikal om psykisk sjukdom

En mamma, en pappa, en son, en dotter och en psykisk sjukdom. Det är en mörk historia Uppsala Stadsteater bjuder på i musikalen Next to Normal.

Hur hanterar man att mamma är bipolär och att man själv alltid får stå tillbaka? Hur orkar man stå kvar som make år efter år? Hur mycket av sig själv ska man medicinera bort för att bli en mamma och maka som fungerar i vardagen?

Under två och en halv timme får vi följa familjen när såriga relationer slits sönder lite till, när mamman testar nya behandlingar och nya biverkningar, och när gamla trauman kommer i dagen. Det känns på ett sätt absurt att göra musikal av en familjetragedi, men det blir en mycket stark föreställning. Sångnumren ger kanske inte tralla-med-impulser, men pressar å andra sidan åtskilliga tårar ur publiken. Calle Norlén har översatt det amerikanska originalet och texten flyter smidigt.

Helen Sjöholm står i fokus som mamman, men hennes sånginsatser matchas väl av övriga ensemblens. Särskilt Stina Nordberg (dottern) och Martin Redhe Nord (sonen) har samtidigt starka och sköra röster.:
Föreställningen gestaltar inte bara den sjukas lidande utan också hur det genomsyrar tillvaron för de som står omkring. Inte minst osäkerheten inför framtiden – för hur ska man våga satsa på kärleken när man anar vilken sårbarhet man har ärvt?

Text: Annika Olsson
Bild: Markus Gårder visar:
Helen Sjöholm, James Lund, Rolf Lydahl, Stina Nordlund, Martin Redhe Nord

Next to normal
Uppsala stadsteater
Spelas t o m 6 maj 2020

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

2 Kommentarer

  1. Mer om Next to Normal | | HELEN SJÖHOLM den 11 mar 2020 kl 19:39

    […] 200306 Socialpolitik – Stark musikal om psykisk sjukdom […]  2. Next to Normal | | HELEN SJÖHOLM den 8 mar 2020 kl 10:05

    […] 200306 Socialpolitik – Stark musikal om psykisk sjukdom […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021