200 märkvärdiga kvinnor

En mycket läsvärd och matnyttig bok om 200 kvinnor ”som förändrat våra liv”. Ett urval ur Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, hemsidan rekommenderas.

Boken har flera ingångar. Samlat i tolv olika avsnitt med informativa inledningar presenteras både kända och mindre kända kvinnor, som banat väg för oss andra. Till exempel i Kampen för rättigheter, Äventyrslust, Törsten efter kunskap, Ut ur korsetten, I Guds namn. Varje avsnitt sträcker sig över en lång tidsperiod, vilket gör att utsnitten ur historien görs om och om igen utifrån dessas olika perspektiv.

Längst ner på varje sida löper en tidslinje med viktiga händelser och lagförslag som sätter kvinnornas verk i sitt sammanhang. Som gång på gång visar hur ”sent” kvinnor tillåtits utbilda sig, fått juridiska och politiska rättigheter, tillåtits ta plats i samhällsliv och offentliga verksamheter. Bilden av det strukturella motståndet framträder tydligt.

Förslag till nästa utgåva; att de tolv grälla kapitelrubrikerna på första uppslag tas ner i storlek. Det ger plats åt namnen på samtliga kvinnor i respektive kapitel, vilket ger en bättre överblick och skapar ännu en ingång. Nu finns alla namn samlade enbart i ett alfabetiskt personregister sist i boken. För det här är en guldgruva och ny klassiker som kommer i många nyutgåvor, var så säker.

Maria Wallin

Märkvärdiga svenska kvinnor
Lisbeth Larsson
Albert Bonniers

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021