Läraryrkets utmaningar

Idag talar man om att lärarna borde få ägna sig åt de pedagogiska uppgifterna och inte lägga så mycket tid på sociala problem. Jag tror att läraryrket innehåller så mycket mer än bara kunskapsförmedling, vilket många lärare ger uttryck för som dagligen möter barn som lever i social utsatthet.

Min syster bor på Tideliusgatan på södermalm i Stockholm. Gatan ligger intill Rosenlunds sjukhus och mitt över Ringvägen ligger Södersjukhuset. Gatan fick sitt namn 1965 efter en gammal folkskollärare som hette Carl Herman Tidelius. Jag har alltid undrat över vem denna Tidelius var och fick svaret i en liten skrift av Thorleif Hellbom: Ett stilla gathörn. 1992.

Folkskolläraren Tidelius föddes 1854 och efter att han fått tjänst i Katarina folkskola startade han sitt livslånga tiggarstråt, för att skaffa kläder åt fattiga skolbarn. Det började med att han fick en klass på 46 pojkar, där 44 var i största behov av kläder. De var långhåriga, smutsiga, hungriga, okammade och trasiga. Carl Herman Tidelius blev sedan ledande i föreningen Barnavännerna och gick från dörr till dörr runt hela stan och vädjade. Han bad om deras pojkars avlagda kläder och skor, men också pengar till utfärder, museibesök och skridskotävlingar. En stor del av hans inkomster gick till barnen. Han köpte klippkort hos en frisör på Timmermansgatan dit han skickade sina långhåriga pojkar. Hans namn var länge känt bland söderborna och han kallades Stockholms största tiggare, som en hedersbenämning. Det fanns många fattiga barn på söder i dåliga hus och nödbostäder. Tidelius dog 1927. Hans gamla elever reste en sten åt honom ute vid Sandsborg. När sedan stadsdelen Rosenlund byggdes lyckades de gamla eleverna få en gata uppkallad efter honom, 1965.

De gamla folkskollärarna mötte många fattiga barn förr och alla var inte som Tidelius. Men vi vet att en lärare kan betyda mycket för att väcka nyfikenhet och vetgirighet, men också bli en fast punkt och en trygghet i tillvaron, både förr och nu.

Claudette Skilving

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021