Ärlig och känslosam

Elton John är inte bara en fantastisk pianist, sångare och kompositör – nu kan han även titulera sig som en fantastisk författare. För denna bok är riktigt välskriven. Den är äkta i sin ärlighet och den berör i sin känslosamhet. Vi får vara med på en lång resa bestående av både glädje och ilska, lycka och sorg, droger och nykterhet och avslutningsvis en skildring av hur det är att vara pappa och homosexuell.

Elton Johns karriär är lång och börjar med en uppväxt i en dysfunktionell arbetarklassfamilj med en känslokall far. Kanske är det detta som lägger grunden för Eltons besatthet att få bekräftelse i allt han gör. Både på scen och i sitt trasiga privatliv. För hans karriär är fantastisk. Allt han rör vid blir till guld. Alla låtar han skrivit som hamnat på topplistorna världen över. Men bakom denna till synes lyckade tillvaro finns ett liv av ensamhet, droger, alkohol, sex- och matmissbruk.

Elton har funnits med i mitt liv sedan han slog igenom med buller och bång 1970. Han har inte varit min största idol men jag har ändå lyssnat på hans sånger och följt med i vad som hänt i hans liv. Genom den här boken har jag lärt känna honom mycket mer och det har gjort att han har vuxit för mig. Hans liv är fint och ärligt beskrivet i denna bok. Han utelämnar ingenting.

Speciellt berörd blir jag när han beskriver hur drogerna tog över hans liv och hur han slutligen ger upp och lägger in sig på ett behandlingshem. Då rinner tårarna nerför mina kinder. Jag blir också berörd när han beskriver sitt engagemang i kampen mot AIDS och den sorg han får uppleva när många av hans vänner dör i denna sjukdom, till exempel Freddie Mercury. Han var också nära vän med både John Lennon och Gianni Versace, som bägge blev mördade av galna stalkers och även med prinsessan Diana.

Men, som han själv skriver: ”jag lever och har levt ett liv utöver det vanliga, och jag skulle ärligt talat inte vilja ändra på något, inte ens bitarna jag ångrar, för jag är enormt glad över hur allting blev”.

Peter Roth

JAG
Elton John
Albert Bonniers Förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021