”faran är över”

Helene Billgren ställer ut. 12 bräddfulla salar med lek och allvar, humor och galenskap på Liljevalchs. Favoriter och misslyckanden.

För mig är konstnären Helene Billgren i första hand grannen på landet. Den notoriska motionslöparen som trotsade både årstider, väder och vind. Då gift med konstnären Ernst, som sopade banan med alla konkurrenter i samfällighetens årliga tennisturnering.

Men Helene Billgren är så mycket mer. Lika tålmodig och uthållig som med löpningen verkar hon vara med sin konst. Idag räknas hon som en av Sveriges mest obändiga och kreativa konstnärer och hennes verk sträcker sig från 1980-talet fram till idag.

Utställningen på Liljevalchs har hon till stora delar curerat själv. Hängt upp, tagit ner, flyttat, hängt om. Nu har de flesta av rummen olika teman. Först möts man i de stora salarna av 2000-talets expressiva, intensiva färgmåleri. Kvinnor och sagofigurer i dramatiska, magiska landskap. Tavlan med utställningens titel ”Faran är över” visar en bortvänd Snövit blickande ut över ett ödsligt landskap. Men med sitt hjärta i behåll.

Bilderna är till synes oskuldsfulla, men här finns även ett stort djup och ett andäktigt allvar. I fronten av målningarna finns nästan alltid kvinnor. Unga flickor, tonåringar, hästflickor, sjuksköterskor och hemmafruar. Bortvända. Ögon och blickar är svåra att avbilda, enligt Helene. De riskerar också att styra betraktaren.

I övriga salar trängs grafik, teckningar, tapeter, illustrationer och installationer. Mångfacetterad, orädd och oerhört produktiv är ett intryck som blir bestående utställningen igenom.

Här finns teckningssalen med kol och blyerts, ”Dränka en fisk” är en personlig favorit. Natursalen med ”Grandroppar”, mossa i isbitar och skulpterade stenar. Gucci-rummet och Röda Rummet. ”Cigarett/Må-illa-rummet”, täckt av Helenes Billgrens egen cigarett-tapet med Warholinspirerade självporträtt och så kungarummet med både en pampig tron och hela kungafamiljens frisyrer bredvid Billgrenfamiljens. En annan viktig och rolig del av utställningen är boxinstallationerna, saker som återvinns och får ett nytt liv och en ny betydelse, strumpaskar, semesterkit och kit med olika sätt att döda sin rival.

Här återfinns Helene Billgrens favoriter, för övrigt förevigade i en finfin katalog, och misslyckanden i en härlig mix. I caféet på Liljevalchs hänger hennes kasserade hopknycklade teckningar ner från taket som små snurrande planeter över besökarna. Personalen skojar om att lägga bud på dem och på så sätt köpa sig en ”grisen i säcken”- Billgren. Vem vet? För Heléne Billgren verkar inget vara omöjligt. Hennes nästa steg blir att kasta sig in i dokusåpans värld. Snart kommer ”Billgrens” på TV!

Text: Heléne Nellvik
Bild: Helene Billgren, Självporträtt, 1985
Litografi, 51×60 cm 
Foto: Nora Bencivenni/Galleri Magnus Karlsson

”faran är över”
Helene Billgren
Liljevalchs, Stockholm
Pågår till och med 8 december

Helene Billgren är född 1952 i Norrköping och utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982 – 1987. Hennes första separatutställning kom 1985 i Göteborg och hon slog igenom på bred front 1989. Genombrottet som målare kom 2009 i Stockholm med utställningen Free Kitten.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021