Spännande om jobbiga tonårsliv

I boken I döden för dig får man följa med i två tonåringars liv där båda har det väldigt jobbigt, fast på olika sätt.

En av tonåringarna heter Nina och har en väldigt tuff uppväxt med en mamma som nästan aldrig är hemma och en styvpappa som dricker mycket och behandlar mamman och Nina väldigt dåligt. Men hennes lillasyster blir behandlad som vanligt av pappan. Nina väljer därför att bo på balkongen och man får följa hennes tuffa liv. Hon får inte heller någon mat av styvpappan som skyller det bland annat på att det var extrapris på maten och att den därför inte räckte till alla fyra i familjen.

Onni som är den andra tonåringen i boken, får istället kanske lite för mycket mat av sin mamma. Hans pappa har lämnat familjen och just nu bor Onni bara med sin mamma som har haft det jobbigt sen pappan lämnade dem. De båda har tröstätit och får nu hjälp av socialen eftersom mamman inte kan ta hand om sig själv eller Onni. Han blir mobbad i skolan och är väldigt ensam. Onni och Nina går i samma klass men pratar inte med varandra i skolan. Men då de bor vägg i vägg sitter Onni och Nina på balkongen varje kväll och pratar, Onni ger även Nina mat på kvällarna.

Boken var lättläst och eftersom den var så spännande kunde man läsa sida efter sida när man väl kom in i den. Jag skulle rekommendera den från åldrarna 13 och uppåt. Det jag tyckte var särskilt bra är att den tar upp vardagliga problem, allt från hemmasituationen till skolan, som exempelvis mobbning. Jag tror att många som läser kan relatera till de olika saker som den handlar om.

Ibland blev det lite utdraget och man kom aldrig riktigt till en slutsats utan det kunde bli lite långtråkigt. Men jag skulle verkligen rekommendera boken och när man väl kommer in i den är det svårt att sluta läsa.

Mira van Paaschen, 14 år

I döden för dig
Mian Lodalen, Maria Ahlsdotter
Bonnier Carlsén