Virus/Love – totala kontraster

Virus / Love
GöteborgsOperans danskompani
Virus med koreografi och scenografi av Ohad Naharin.
Tom scen, en vit tygfigur som böljar när den stötvis fylls med luft. Pang, arabisk festmusik och figuren ”dansar”. Så mörker, stillhet, innan ljuset fångar en svart mur i fonden, ett ännu oskrivet klotterplank. En ensam dansare ristar långsamt konturer och ord, ”you” ”oss”. Hon får sällskap och slingrar sin vita krita runt nästa dansare och ännu en, alla i samma svartvita trikå.

En byråkrat i kostym och slips tronar ovanpå muren, orden börjar strömma – på engelska – i en text ur Publikförolämpning av nobelpristagaren (!) Peter Handke, om det tomrum som måste fyllas på en scen. Waldean Nelson briljerar, särskilt i sista monologen, när hans amerikanska sitter som en smäck i alla glåpord han öser över oss klantskallar i publiken. Men han är också en av alla dansare som en efter en fyller scenen i fint synkad koreografi.

Så fylls också klotterplanket och till sist står det ”Plastelina”. Ett felstavat Palestina? Eller den modellera, som introducerades i England i slutet av 50-talet? Formbar, böjlig i 16 färger, nästan lika många som dansarna. Men här finns bara vit krita och EN enda illröd kantig frenetiskt ditmålad sista fläck.

Efter paus i sanning något HELT annat, som måhända kräver sin publik.

Love i samarbete med Club Guy & Roni öppnar storslaget musikaliskt anslag, på scenen en ”ängel” – musikern Niels Meliefste – med ölmage (bara en sån sak). Och sen bär det iväg på en maxad musikalisk resa med färg, form och utlevelse i masker, kostymer och koreografi. Kärlekens olika skepnader med betoning på lek, gränslös lek.

Vacation Love, Cat Love, Street Love, Space Love, Minotaurus Love, Selfie Love, Food Love, Homeless, The Widow… you name it. Det är brötigt, utmanande, även nu på engelska. Med liveband på scenen i närmast punkig konstmusik. Och alla dessa olika figurer!
En total kontrast till Virus.

Det holländska danskompaniet Club Guy & Roni, grundat av koreograferna Roni Haver och Guy Weizman, skapar gärna föreställningar ihop med andra kompanier. Här även med musiker från Slagwerk den Haag och Asko|Schönberg-ensembeln. Under hösten ges föreställningar både på GöteborgsOperan och i Nederländerna.

Maria Wallin
Bild: Naharin’s virus av Ohad Naharin – foto: Lennart Sjöberg

Virus / Love
GöeborgsOperans danskompani