Samhällssjukan blottas i burlesk

Tolvskillingsoperan av Folkoperan är en galen burlesk föreställning. Bertholt Brechts och Kurt Weils klassiker i Magnus Lindmans nyöversättning. Om tiggare, prostituerade, hallickar och våldsverkare i Londons Soho för sådär 100 år sen. Med cynisk skärpa som också kommenterar dagens rop på strängare straff, ökande klassklyftor och ”mannens sexmissbruk”.

Det är fullt ös i en mix av talad teater, musikal, råbarkad dans men även Svansjön i polisuniform (!) och en hel del ”äkta” opera (wow för Sanna
Gibbs
). Och som han sjunger Lennart Jähkels korrupte polischef! Till och med Mackie Kniven (Fredrik Lycke) bryter ut i en aria till slut.

Ja, alla dessa fantastiska musikstycken, som sitter som en smäck! Visst har Sjörövar-Jenny längtat efter hämnd med större djup tidigare (t ex Monica
Z, Ulla Sjöblom, Nina Hagen
). Maja Rung gör henne som en ”dum blondin” men med skinn på näsan, så varför inte. Unga tjejer kläms fortfarande mellan dubbla budskap av sexuell frigjordhet och dygd.

På Folkoperan slåss horan Polly och ”madonnan” Lucie svartsjukt om samme svinigt trolösa kräk till machoman – den undre världens härskare Mackie Kniven, med såå mycket blod på sina händer. Och ändå bäste vän med polismästaren, denna skrupellöse lagens väktare.

Genidrag av regissören Mellika Melouani Melani att göra alla råbarkade gangsters i Mackies hov till burleska strippor och lättköpta damer.

Föreställningen och hela inramningen blir just så skruvad att gränser kan överträdas och samhällssjukan blottas i alla sin vidrighet. Se den!

Maria Wallin
Foto av Mats Bäcker: Maja Rung (Polly), Fredrik Lycke (Mackie Kniven)

Tolvskillingsoperan
Folkoperan & Stadsteatern Kulturhuset
Stockholm
Hela oktober-november

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021