Språket ger driv och närvaro

Karin Smirnoff (f 64) författare, journalist och egenföretagare bor i Piteå. Jag for ner till bror är hennes rosade och Augustprisnominerade debutbok från 2018. I maj 2019 kom hennes fortsättning, Vi for upp med mor.

Jag for ner till bror utspelar sig i en norrländsk glesbygd där människorna försörjer sig på jakt och fiske, och där kvinnorna ofta arbetar inom hemtjänsten. Författaren är själv uppväxt i den glesbygd hon beskriver.

Huvudpersonen är Jana Kippo, en kvinna som reser tillbaka till sin hembygd efter att varit borta i flera år. Hon reser för att hjälpa sin tvillingbror som har svåra problem med spriten. Samtidigt tar hon arbete i traktens hemtjänst. Ramen för berättelsen är glesbygd med kalla hus, snöiga landsvägar och mörk skog. Alla känner alla, hennes trasiga familjehistoria om misshandel, ångest, incest och mord har satt sina smärtsamma spår både hos henne och brodern.

De gamla hon möter i hemtjänsten beskriver hon naket och realistiskt, men också rörande och ömsint. Hon inleder ett förhållande som är passionerat men sårigt med obesvarade frågor.

Författarens språk ger berättelsen driv och närvaro, som lyfter och berör och instämmer med dem som liknar Karin Smirnoffs språk med Torgny Lindgrens och Sara Lidmans.

Claudette Skilving

Jag for ner till bror.
Karin Smirnoff
Polaris

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021