Snowden visar hur verkligheten är en thriller

I denna mycket uppmärksammade I allmänhetens tjänst, tar visselblåsaren och författaren Edward Snowden med oss på en resa som börjar med hur hans ättlingar på olika sätt har arbetat åt de amerikanska myndigheterna och i samklang med den amerikanska författningen. Vi får beskrivet hur den unge Edward får lära sig hantera de tidiga datorerna med sin pappa, som också har ett myndighetsjobb. Pojken växer upp och fortsätter att ägna sig mer åt datorerna än skolan – han blir en tonårig datahackare, och slutligen får han ett jobb i den amerikanska underrättelsetjänsten. Den underrättelsetjänst som senare genomgår en stor förvandling i och med terrorattacken på USA den 11 september 2001.

Vi får sedan följa hur författaren själv förvandlas när han upptäcker hur den underrättelsetjänst som han jobbar åt, mer och mer ägnar sig åt en illegal massövervakning av sina egna medborgare. Något som just strider mot den amerikanska författningen han alltid hållit högt. Så högt att han till slut tar ett beslut att avslöja detta för hela världen – i allmänhetens tjänst.

Första halvan av boken är mer som en faktabok, men andra halvan är en spännande thriller som jag följer med andan i halsen. Slutet av boken handlar mycket om hur Edward Snowdens familj, och framförallt hans flickvän, fick lida för det beslut han tog, genom oändliga förhör och ständig bevakning. Ett avsnitt som blir väldigt känslosamt och där jag fäller en tår.

När jag köpte boken i bokhandeln med mitt kontokort sa försäljaren att ”ja, nu vet dom om att du har köpt boken”. Jag hajade till och sa något lättsamt och gick därifrån. Men nu vet jag att han hade rätt. Snowden avslutar sin gripande bok med bland annat dessa rader:

Allt du ville göra var att läsa, ta del av den mest intensiva, intima mänskliga akten, tankarnas förening genom språket. Men det var mer än tillräckligt. Din naturliga önskan att anknyta till världen var allt världen behövde för att koppla ditt levande, andandes jag till en rad globalt unika identifierare som din e-postadress, ditt telefonnummer och din dators IP-adress. Genom att skapa ett världsomspännande system som spårar dessa identifierare över alla tillgängliga kanaler för elektronisk kommunikation har USA:s regering gett sig själv rätten att registrera ditt livs data och lagrar dem för evigt.”

Som Georg Orwell uttryckte det i sin dystopi ”1984” – Storebror ser dig!

Peter Roth

Edward Snowden
I allmänhetens tjänst
Leopard förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021