Inspiration för bokcirkeln

Nästan alla mina vänner (kvinnliga) deltar i någon bokcirkel antingen tillsammans med sina vänner, genom en bokhandel, ett bibliotek eller på nätet. Det är en positiv utveckling. Den bokcirkel jag är med i startade för sju år sedan. Vi läser böcker i pappersform, andra läser på nätet eller har ljudböcker.

Underrubriken till Vad ska vi läsa i bokcirkeln? är Lästips och hur vi får fart på samtalet. Bara för att vi redan deltar i en bokcirkel betyder det inte att vi vet hur man håller liv och inspiration i en cirkel. Boken ger handfasta och bra råd. Inledningsvis ger den råd om hur man kan starta en bokcirkel. Lämpligt deltagarantal, passande platser och tider. Det som kändes bra för en som sedan länge varit med i en cirkel var alla tips på litteratur och hur man kan få fart på samtalen. Det uppstår inte sällan att man pratar om annat, speciellt om man känner varandra väl. Som hur mår familjen, barnen, semesterresorna mm. Jag tycker om bokens upplägg att föreslå att bokcirkeln bestämmer sig för några teman. Till exempel: Vi läser klassiker och sedan ger Lena Kjersén Edman tips på några lämpliga författare som passar under det temat. Eller Vi läser svenskt, här tar hon upp några svenska författare. Andra teman so föreslås är : Vi tar in världen i samtalet, Historien, Vi behöver utmaningar och Facklitteratur.

Lena Kjersén Edman resonerar runt varje tema och diskuterar även olika författares verk och ger tips om frågeställningar som stimulerar till intressanta samtal i cirkeln. Hon avslutar med fler tips: Skriv ner vilka böcker ni väljer, minnet är nämligen kort. Det kan vara roligt att gå tillbaka och se vilka böcker man läst. Krångla inte till det med mat. I min cirkel dricker vi bara kaffe och bulle/kaka och vi träffas på dagtid som pensionärer kan. Sist i boken ger författaren många tips på litteratur. Boken breddar valet av författare, det finns en risk att man annars bara tar titlar som tagits upp i Svt:s Babel, lyssnar på radions tips eller på DN: s tipslistor. Då finns risken att de fina klassikerna blir bortglömda.

Bilda en bokcirkel och du ska aldrig ångra dig, skriver författaren i inledningen. Jag kan bara instämma.

Claudette Skilving

Vad ska vi läsa i bokcirkeln?
Lena Kjersén Edman
BTJ Förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021