Modiga personer förändrar historien

Svenska hjältar innehåller korta berättelser om några svenska kvinnor och män som genom historien på olika sätt stått upp mot makten och som fått bestående betydelse för demokratiska fri- och rättigheter i Sverige. Den börjar med Engelbrekt på 1400-talet och avslutar med Greta Thunberg, sammanlagt handlar boken om 38 olika människor som Gösta Hultén beskriver som hjältar.

Några är kända personer som Fredrika Bremer,första kvinnorättskämpen och Torgny Segerstedt tidningsägare som öppet kritiserade nazismen . Andra är mer okända som Sofie Sager, först att anmäla våldtäkt, Thomas Thorild, mycket omstridd och som blev landsförvisad, då han bland annat försvarade tryckfrihet och kvinnors rätt till utbildning och medborgarskap. Else Kleen som levde i slutet av 1800-talet och under många år stred för att reformera ett gammalt och hämndbaserat fängelsesystem. Trots att jag gått på Socialhögskolan har jag aldrig tidigare läst om denna pionjär. Boken beskriver många redan kända, men alltför många bortglömda personer, vars insatser kostat dem stora uppoffringar, ibland också deras hälsa och till och med livet.

De korta avsnitten förmår gestalta dessa hjältars insatser på ett kunnigt och övertygande sätt, men även dem som personer. Man förstår att det ligger omfattande research bakom varje avsnitt. Urvalet har säkert inte varit alldeles enkelt att göra, att ur ett svenskt historieperspektiv vaska fram just dessa 38 personer. Författaren redovisar tydligt och sakligt med en personlig ton vad som bidragit till hans val av just dessa hjältar, jag blir både övertygad och imponerad.

Visst saknar man en och annan hjälte, som till exempel Liz Asklund som genom sin envetna opinionsbildning förändrade myndighets-Sveriges attityd till personer med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa.

Boken ger en fördjupad bild av dessa personers insatser, de flesta är värda att inte bli bortglömda. Den säger oss också hur historien kan förändras av enskilda människors modiga handlingar.

Claudette Skilving

Svenska hjältar
Gösta Hultén
Vulkan

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

1 Kommentar

  1. Gösta Hultén den 29 aug 2019 kl 17:31

    Apropå Else Kleen
    Tack för en fin recension. Else Kleen, som var gift med socialreformatorn Gustav Möller, är den stora pionjären i Sverige för att reformerar ett föråldrat och i grunden hämndbaserat fängelsesystem till något som kan kallas ”kriminalvård”.
    Idag vrids historien snabbt tillbaks mot hämndtänkande igen, när politiker på bred front tävlar om att kräva hårdare tag, Sorgligt att inte ens socialhögskolorna berättar om vem Else Kleen var. Mitt lästips är Kristina Lundgrens bok ”Alltför mycket kvinna” från 2010.socialLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021