Fosterbarn förlorade mot staten – ber om stöd

Nu har det hänt igen, en fet smäll bokstavligen landar på oss redan lite sköra, krokiga individer som samhället helst vill glömma och gömma.

Vi som blev utsatta för samhällelig omsorg och vård som barn har återigen blivit nekade och ifrågasatta, vi kan omöjligt ha varit offer i statens vård anser Högsta domstolen. Staten hade ju regelrätta kontroller och barnavårdsnämnder och tillsyn av oss, gode män och överförmyndare som alla skulle vara på vår sida.

Nej att Staten alltid har rätt har vi nu fått ytterligare bevis på och nu ska staten dra in pengar på oss också. Hur mycket förnedring ska vi ta?!

Vi är elva stycken f d foster- och barnhemsbarn som inte fick det utlovade beloppet från Ersättningsnämnden innan den upphörde och vi har sedan 2014  parallellt  fört en skadeståndstalan mot staten för våra tidiga år i statlig omsorg. Vår advokat har gjort sig en ganska bra hacka på den långa tvisten, närmare 2,5 -3 miljoner där vi nu plöjt genom rättsapparaten. Dom avkunnades nu i mars 2019, och det blev avslag för oss samtliga, trots våld och misär, misshandel och våldtäkter och oegentligheter som kantat och präglat våra liv.

Vi är några som nyttjat rättsskyddet i våra hemförsäkringar för att överhuvudtaget kunna försöka få till lite tankar kring ordet rättspatos gällande oss som individer. Nu har vi fått den 20-procentiga självrisken att betala och den blev lite högre än förväntat, märkligt att det heter rättsskydd då vår grupp inte omfattas av något sådant. Andra ska tjäna pengar på oss, det är en återkommande reflektion som vi kan göra.

Vi ska nu betala ca 20- 30 000 kronor i självrisk och så får vi veta att staten här också vill ha våra pengar, tingsrätten kräver oss på 15 000 kr för att de har tagit upp var och ens ärende och HD vill ha 4 000 kr.

Alltså hur vi än försöker, så slås vi ner och nu ska vi som försöker berätta om hur det var med de handlingar och minnen som finns minsann återigen tystas.

Staten skulle behöva se över sina åtagande och göra bättring för alla barns skull. Men Staten gör visst aldrig fel. Vi är många som inte håller med om det.

Vi startar nu en crowdfunding, vi äskar/ber om medel om någon skulle vilja stödja oss. Vi är inga höginkomsttagare och blir väldigt tacksamma för ert eventuella stöd.

Det konto som kan användas är:
Länsförsäkringar Bank,  clearingnr 9025  kontonr 21 551 40

Monica
medlem i föreningen Nya samhällets styvbarn

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021