Starkt om osynlig sjukdom

När doktorn vet vad den som söker lider av och kan ställa diagnos går det oftast bra att ta sig fram genom sjukvårdens labyrinter. Med lite tålamod kan man hantera väntetider, remisser och undersökningar och få både vård och behandling. Men om symptomen inte passar in på någon av de sjukdomar som doktorn känner till kan följderna bli allvarliga.

Det är vad Karin Alvtegen har fått uppleva. Mitt i livet som maka, mor och välkänd författare, drabbades hon för sex år sedan av symptom på ohälsa, oregelbunden hjärtverksamhet och puls, svimning, klåda och alltmer tilltagande trötthet och smärta. Hon sökte vård, remitterades och undersöktes. Olika diagnoser testades. Hennes läkare menade att hon var stressad, överansträngd eller deprimerad. Hon rekommenderades motion och KBT. Ingenting hjälpte. Sjukdomen förvärrades.

Efter många turer och fyra år senare konstaterades att hon led av ME, myalgisk encefalomyelit, en neurologisk sjukdom som har varit känd länge och inte är helt ovanlig.

Karin Thunberg har tillsammans med Karin Alvtegen skrivit en stark och känslosam bok om Karin A:s liv som sjuk: Osynligt sjuk, medan livet passerar. Om vad som händer den som gradvis förvandlas från den person man varit och fortfarande vill vara, till en bräcklig och kraftlös kopia av sitt jag. Om kontakterna med sjukvården. Om att inte bli lyssnad till och tagen på allvar. Om hopp och förtvivlan. Om livskvalitet, omgivningens betydelse och om att hålla ifrån sig bitterhet och att aldrig ge upp.

Det visade det sig att de rekommendationer Karin A fått om fysik aktivitet och KBT förvärrade sjukdomen. Det är här man blir förtvivlad. Naturligtvis kan inte alla läkare kunna allt, men man skulle önska att vare sig det går eller inte går att ställa en rimligt säker diagnos, bör man lyssna noga till patienten, visa respekt och framförallt söka kunskap.

Boken ger ett djupt sympatiskt porträtt av Karin A. och hennes kamp med livet och sjukdomen. Karin Thunberg har tagit till sig hennes berättelse med värme, respekt och inlevelse. Den kan läsas av både den som är frisk och den som är sjuk, av anhöriga och personal inom vården. Här finns mycket att lära om livskvalitet, om betydelsen av ett gott bemötande och vad respekt och förståelse betyder.

Gun-Lis Angsell

Osynligt sjuk
Medan livet passerar

Karin Alvtegen och Karin Thunberg
Brombergs förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , ,

3 Kommentarer

  1. Birgitta Forsström den 1 maj 2019 kl 17:48

    Viktig bok för alla ME-sjuka och deras anhöriga, men minst lika viktig för oförstående läkare, FK och många fler. Jag har inte läst den än men har den i min ägo och kommer snart att göra det.  2. Maria den 30 apr 2019 kl 17:20

    En obeskrivligt viktig bok 💙  3. Ingmari Öhman den 30 apr 2019 kl 11:32

    Så sant! Underbar bok att läsa. Trots tungt och intensivt innehåll flyter texten på och blir genom Karin Thunbergs penna, möjlig att ta till sig.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021