Konsthall 16 sätter idrotten i ett sammanhang

Med Konsthall 16 tar Riksidrottsmuseet ännu ett stort steg framåt i ambitionen att placera idrotten i sitt rätta historiska, mänskliga, kulturella och samhälleliga sammanhang. Kanske ett sammanhang vi emellanåt tenderar att glömma bort eller inte se i vår fragmenterade värld och vardag.

Även de gamla grekerna
är ofta ett talesätt för att påminna oss. De betonade människan som en helhet av olika delar. Att allt som inte tillhör det nödvändiga för brödfödan är kultur, två delar av en och samma helhet är det fysiska och det mentala, muskler och hjärna, idrott och kultur.

Således bestod inte antikens olympiska spel enbart av idrott, utan också av konst och arkitektur som kunnat bevaras till eftervärlden. Något som också präglade planeringen inför sommar-OS i Stockholm 1912, se bara på K-märkta Stockholms stadion. Världens äldsta olympiska arena som fortfarande används.

Hur kommer det att bli om Stockholm får vinter-OS 2026, kommer budgeten bara tillåta det fragmenterade, eller kommer stat och kommun förstå att se helheten? Dagens forskning visar att både idrott och konst främjar vår hälsa och vårt välbefinnande. Och precis som idrotten ibland är konst, är också konsten ibland idrott.

Riksidrottsmuséets senaste spännande tillskott Konsthall 16, är ett samarbete med Tore A Jonassons stiftelse. Tore A Jonasson (1916-2015) var en affärsman som var såväl idrotts- som konstintresserad och hans födelseår har fått ge konsthallen dess namn.

Den första utställningen Idrottsminnen visar ett urval verk ur stiftelsens samling, bland annat en nymålad stor tavla av den idrottsintresserade konstnären Ernst Billgren. Konsthall 16 avser att presentera två till tre utställningar per år med fokus på samtiden och som i någon form relaterar till idrottsliga frågeställningar. Ett mycket lovvärt initiativ.

Förutom Konsthall 16 finns på Riksidrottsmuséet just nu utställningarna; Tiden – om idrottens historia, Spelplatsen – om idrott och kultur, Kom igen! Idrott för alla – om inkludering och SportLab – där du kan laborera med din kropp och lära dig om bland annat prestation.

Varför inte ta en vacker och hälsosam promenad hit, längs Strandvägen, Nobelparken och Djurgårdsbrunnsviken. Eller en cykelpromenad över Djurgården till Blockhusudden, och tillbaka på andra sidan Djurgårdsbrunnskanalen, (turen finns beskriven i boken Cykelpromenader.)

Text och foto: Rolf Jönsson
Bilden föreställer skulpturen Kamp av Assa Kauppi

Idrottsminnen pågår till 12 maj 2019
Konsthall 16
Riksidrottsmuséet, Stockholm

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021