En viktig liten bok om vad en människa är


När vi får ordet, är författaren Maja Bergqvists och fotografen Cecilia Lindskogs debutbok. Det är en fotobok med personliga berättelser av tjugoen romer från Rumänien.

En annorlunda bok som handlar om romer, men som inte skildrar deras utsatthet och utanförskap, det som annars är det vi mest möter genom böcker och artiklar. Bokens syfte är att visa att den som tigger är en person med tankar, känslor och drömmar som hos oss alla.

Tjugoen personer har intervjuats och har varsitt avsnitt där de berättar om sin familj, sin kärlek och sina minnen. Varje person har ett porträtt knutet till berättelsen.

Det är Maria, en äldre kvinna som började arbeta på fabrik som mycket ung. Hon beskriver frihetskänsla när hon fick sin första lön. Då köpte hon en filt, hon minns inte längre färgen, bara hur mjuk och skön den var.

Och Sandu som njuter av livet när han påtar i sin trädgård, där växer gurka, tomater och lök. Han har två getter, två grisar och flera gäss. När han är i Sverige saknar han sitt lilla hus och sin trädgård.

Maradona var sexton år när han såg havet för första gången. Det blev kärlek direkt. Varje sommar bor han vid havet och har lärt sig att simma och där öppnar han sitt fönster mot havet och ledsnar aldrig på ljudet och utsikten.

Boken speglar dem som människor, de som sitter och tigger på våra gator. Vi får möta både sorg och kärlek i deras korta berättelser. Bilden av en tiggande rom vidgas och nyanseras, livet är så mycket större än det vi ser.

En viktig liten bok om vad en människa är. Porträtten samverkar och förstärker det mänskliga och personliga i texterna på ett otroligt fint sätt.

Överskottet från försäljningen av boken går till välgörenhetsorganisationen Coloboratie Lund- Maxenu i Rumänien som bedriver läxhjälp i byn Maxenu.

Claudette Skilving

När vi får ordet
Författare Maja Bergqvist & Cecilia Lindskog
Lindskog Förlag 2019

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021