Känslor på kollo

Boken Detta är mitt liv handlar om Sophia som har autism. Hon beskrivs som tillbakadragen men hon vill gärna umgås med andra särskilt på kollot som hon älskar att åka på varje sommar. Hon är ledsen över att inte ha så många vänner att vara med. Sophia kan ibland ha svårt att hänga med i konversationer särskilt i grupp och det tycker hon är jobbigt.

Den här sommaren fyller Sophia 14 år och hon åker till kollot på sin födelsedag och därför bjuder hon på tårta. När hon ska hålla tal i matsalen på kollot får hon ett utbrott för att hon inte fick prata till punkt. Då knöt hon handen och räknade till tio för att samla sig. I sitt tal berättade Sophia om fem saker som gör henne lycklig och glad.

Om man inte vet så mycket om autism är det svårt att förstå vad det innebär. Genom att följa Sophias berättelse kan man få exempel på hur det kan vara att ha autism. Till exempel att man får anstränga sig mer när man umgås med folk och så kan man bli upprörd när man blir missförstådd och när saker inte går som man har tänkt sig.

Det speciella med boken är att det är typ en blandning mellan en kapitelbok och en seriebok. Jag gillar Detta är mitt liv för att den beskriver mycket om hur Sophia känner sig och jag kan känna igen mig då och då. Jag tycker att boken passar till folk som är mellan 10 och 14 år.

Thea Norberg, 12 år

Detta är mitt liv
Rose Lagercrantz och Anneli Furmark. 
Bonnier Carlsén