Elin Wägner besöker dagens Sverige

Riksteaterns ”Väckarklocka Jubileumsversionen” tar avstamp i Elin Wägners stridsskrift från 1941 med samma namn, men bygger också på nutida berättelser från hela Sverige.

Vi får följa rösträttskämpen Elin Wägner, fint gestaltad av fyra begåvade skådespelare, när hon besöker dagens Sverige för att fira vårt 100-årsjubileum av den kvinnliga rösträtten och se vilka frågor som engagerar idag.

Samtidigt får vi en pedagogisk historiebeskrivning av Elin Wägners liv genom kampen för kvinnlig rösträtt, hennes engagemang i fredsrörelsen genom två världskrig och striderna för en modernare sexualmoral. Vi får se hur hon grundade Rädda Barnen och vi får en bild av de inre stridigheterna på tidskriften Tidevarvet, där hon var chefredaktör. Vi följer Elin när hon väljs in i Svenska akademien 1944 som andra kvinna efter Selma Lagerlöf och hur hon med ett starkt intresse för klimat och miljö bosätter sig på Lilla Björka i Småland med sin hushållerska, sekreterare och livskamrat Flory Gate.

Vad ser Elin Wägner då i dagens Sverige? Här möter vi bland annat landsbygdens motstånd mot Trafikverket, byalagets problem, den tvivlande byråkraten på Migrationsverket, mödrarna på krigets Balkan och floden Whanganui på Nya Zeeland med egna rättigheter. Röster hörs från både unga och åldrande kvinnor.

I slutet av pjäsen kommer vi tillbaka till boken ”Väckarklocka” där Elin Wägner ställer en matriarkal urtid på Kreta mot den maktlösa kvinnan i det moderna samhället. Hon grips stundtals av tvivel ”inte ett spår av nytta har vi gjort med det oerhörda arbetet. Det är bäst jag drar mig tillbaka”. Men hon manar oss också att jubla över de kamper som vunnits, gråta över allt som det kostat och inse att det är mycket kvar att kämpa för och emot.

Dialogen i pjäsen är rapp, vi kastas mellan komiska scener som blandas med allvarligt innehåll. Koreografin och musiken är oemotståndlig och Parkteaterstipendiaten Anna Sises sång i en av slutscenerna ger ”ståpäls”.

Jag lämnar Riksteatern i ett vintrigt Hallunda både lite klokare och en kulturell upplevelse rikare. Passa på att se pjäsen när den drar ut på turné i landet!

Text: Heléne Nellvik

Foto: Klara G

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021