Galet bra av Göteborgsoperans danskompani

GöteborgsOperans Danskompani är som så ofta på världsturné. I höstas Italien, Kina och London. I vår Paris, Spanien och Portugal. Programmet är kombinationer av föreställningar som tidigare getts i Göteborg: Skid, Notorius, Autodance, Icon och Noetic.

Då och då ges bejublade och utsålda föreställningar på GöteborgsOperan, som nu i januari med nypremiär på Skid och Decadance Gothenburg. Skid av den fransk-belgiske koreografen Damien Jalet är fullkomligt galet bra. Scengolvet, en vit yta av c:a 20×10 meter och en lutning på 34° gör att vi ser dansarna som från ovan. ”Att dansa på ett sluttande golv är att lära sig gå igen” säger en av dem om att jobba med och mot tyngdlagen.

Första delen är som en enda slingrande fallande improvisation, där ben och armar likt insekter kravlar över kanten 10 meter upp och dansarna glider, snurrar genom, med, under varandra, tar tag i och skjuter ifrån. Specialskor för att få fäste, svarta japanska dräkter och föreställningen börjar jobba sig lika mycket nerifrån och upp, med kraft i uppförsbacken och perfekta formationer.

Musiken är hög, tät och suggestiv. Ljussättningen bidrar starkt till skuggor, spänning, förändring. Intill slutscenen, en ensam födelse i en försiktig cirkelrund ljuskägla, en ursprungscell, en insekt som ömsar skinn, strävar, stretar, ålar sig ur sitt hölje och reser sig till en naken oskyddad homo erectus. Som försiktigt kliver uppåt – och handlöst faller över kanten högt där uppe. Vad nu det kan stå för?

En helt underbar föreställning!

Text: Maria Wallin
Foto: Mats Bäcker


Koreografi Damien Jalet
Musik Christian Fennesz & Marihiko Hara
Scenografi Jim Hodges & Carlos Marques de la Cruz
Kostym Jean-Paul Lespagnard
Ljus Joakim Brink

Ges tillsammans med Decadance Gothenburg.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021