Kreativitet hos gatans entreprenörer

Gatans entreprenörer av Fredrik Bergman är alldeles nyutkommen på Verbal förlag. Igår var det dags att låta boken möta sina läsare. Det blev ett livligt kalas i lokalen Hjärtat i ABF-husets entréhall i centrala Stockholm, när ett femtiotal intresserade samlades. I väntan på att programmet skulle börja bjöds vi på dryck och läckra munsbitar tillredda av Pofta Buna, ett projekt startat av Frälsningsarméns EU-center och som genomförs i samarbete med Svenska kyrkan.
– Kvinnorna som lagat den här goda maten tigger annars. Det här ger dem en möjlighet att arbeta, anlita dem gärna! sa Fredrik Bergman.

Pofta Buna är ett av alla de kreativa samarbeten som beskrivs i boken. Under kvällen fick vi höra flera berättelser av svenskar som på olika sätt skapat förutsättningar för fattiga romer som kommit till Sverige att ”resa sig upp” och söka sig fram till arbete och inkludering i det svenska samhället.

Violin Ivanov och Svetlana Borisova, båda från Bulgarien, lät oss följa deras mycket personliga resa från tiggarmuggar och övernattningar i svinkalla övergivna bilar in i värmen genom byggnadsarbete, matlagning och möten med välkomnande svenskar i det sociala kooperativet Macken, kyrkan och i privata hem.

Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt vid Södertörns högskola, punkterade sakkunnigt den utbredda myten att EU-migranter inte skulle ha samma rättigheter till hjälp och stöd av arbetsförmedling, socialtjänst och skola som vi som är svenskar.

Fredrik Bergman var mycket nöjd med kvällen och med hur boken mottogs:
– Människor kom fram efteråt och pratade om hur ovanligt det var att få höra om EU-migranter i ljusa sammanhang.

– Här finns mycket hopp. I kreativiteten hos de mest fattiga och också i empatin och viljan att göra det man kan hos många alldeles vanliga svenskar. De skapar nätverk och gör förändring möjlig, säger Anna Fredriksson, redaktör för SocialPolitik som modererade kvällens program.

Boken Gatans entreprenörer innehåller ett tjugotal personliga berättelser samt en sakkunnig sammanfattning av gällande rätt.

Text: Lennart Arvedson och Gun-Lis Angsell
Foto av Svetlana Borisova: Per Björklund, Verbal Förlag