Vad krävs för att vi ska ta ansvar för andra?

Boken, skriven på engelska, handlar om hur de urfattiga perifera nordiska länderna kunde utvecklas till välfärdsstater. Grunden las av tyska filosofer och författare som Goethe, Schiller, Hegel och som kom att läsas och uppskattas av intellektuella i Norden. Det skapade ett intresse för folkbildning som tog sig uttryck i folkhögskolor och att alla ungdomar började få utbildning. På så vis kunde de utveckla ett samhällsengagemang som går utöver självtillfredsställelse.

Författarna kopplar samman den samhällsutvecklingen med socialpsykologiska teorier. De urskiljer ett antal nivåer som krävs för att människor ska utvecklas och ta ansvar för andra. Från jagfixering till att engagera sig för familjen, den närmaste omgivningen, regionen, nationen, en kulturell zon och slutligen för universella, humanistiska idéer om världen och dess framtid.

Utvecklingen i Norden under senare år innebär att dessa värden håller på att gå förlorade. Ansvar och moral ersätts av en närmast religiös dyrkan av ”marknaden”. I ett avslutande kapitel försöker Andersen  och Björkman ge svar på hur sådana värden åter kan styra i vår nuvarande globala och digitala värld

Författarna, den ena danska och den andre svensk, skriver i en personlig, sympatisk resonerande stil. De lyckas förmedla vetenskapliga fakta och en genomtänkt samhällsanalys. Både bokens innehåll och dess stil borde locka en stor läsekrets.

Jan Molin

The Nordic Secret
A European story of beauty and freedom
Lene Rachel Andersen & Tomas Björkman

Fri tanke

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021