”Inkludera istället för att polarisera”

Kära moderater.
Jag skulle vilja be er att när ni utformar en reklamkampanj, försök att väcka uppmärksamhet genom andra sätt än att åstadkomma polarisering. Det sista vi i nuläget behöver är ett ännu mer segregerat samhälle.

Mitt namn är Nathalie, jag är sexton år och ska börja andra året på gymnasiet. Det jag skriver här har jag mejlat direkt till er för fyra månader sedan men inte fått något svar.

Ni hade då en reklamkampanj i Stockholms tunnelbanestationer som jag såg flera gånger per dag. Men inte nog med det – utöver den tid jag direkt tittade på affischerna gick jag också runt och tänkte på dem – precis det som är syftet med reklam!

“Reklam är ett massmedium, som har till syfte att lysa upp och skapa uppmärksamhet runt idéer, varor och tjänster, samt påverka och ändra människors åsikter genom systematisk masspåverkan”, läser jag på en sajt som drivs av en contentmarknadsföringsbyrå.

Affischerna fångade mitt intresse omedelbart.
“Hur kommer det sig att ett parti med ett sådant stort fäste i vårt land har valt att använda sig av ett multietniskt ungdomsspråk i sin kampanj inför det kommande valet?” undrade jag när jag fick syn på reklamen med text som löd “Aina ska med” och ”I Stockholm ska det bara finnas go-zones”.

Jag började fundera kring vilka det var som faktiskt hade kommit på budskapet. Jag undrade om dessa personer är medvetna om ordens innebörd. Om de förstår att ordet aina ursprungligen kommer från turkiskans “aynaziz” vilket översätts till “utan spegel” och syftar på att polisen inte kan se sig själva i spegeln på grund av att de inte har någon skam i kroppen.

Förstår reklammakarna att ordet framförallt används i mångkulturella förorter där polisbrutaliteten är alltmer förekommande. I förorter där många är tveksamma till er idé om att en ökning av antalet poliser kommer att leda till ett tryggare samhälle.

Jag finner det ironiskt hur attackerna mot poliser inte ses från fler perspektiv. Hur det inte har dragits paralleller mellan polisbrutalitet och attacker mot poliser. Självfallet respekteras och uppskattas de poliser som bidrar till ett stabilare och tryggare samhälle och dessa är viktiga att lyfta fram.

Men ert jobb som politiker är framförallt att se komplexa skeenden från olika synvinklar. Då kan ni nå ut till en större grupp medborgare och få dem att känna sig representerade och inkluderade i samhället. Hur tänkte ni egentligen här?

Tacksam för svar,
Nathalie

Bild: Anna Fredriksson

Redaktionen har sökt efter affischerna i kampanjen på moderaternas sajt, men utan resultat, är det någon som hittar en bra länk, hör av er.

För att ändå ge en bild av hur affischen ser ut länkar vi till ett twitterkonto där den syns.