”Inkludera istället för att polarisera”

Kära moderater.
Jag skulle vilja be er att när ni utformar en reklamkampanj, försök att väcka uppmärksamhet genom andra sätt än att åstadkomma polarisering. Det sista vi i nuläget behöver är ett ännu mer segregerat samhälle.

Mitt namn är Nathalie, jag är sexton år och ska börja andra året på gymnasiet. Det jag skriver här har jag mejlat direkt till er för fyra månader sedan men inte fått något svar.

Ni hade då en reklamkampanj i Stockholms tunnelbanestationer som jag såg flera gånger per dag. Men inte nog med det – utöver den tid jag direkt tittade på affischerna gick jag också runt och tänkte på dem – precis det som är syftet med reklam!

“Reklam är ett massmedium, som har till syfte att lysa upp och skapa uppmärksamhet runt idéer, varor och tjänster, samt påverka och ändra människors åsikter genom systematisk masspåverkan”, läser jag på en sajt som drivs av en contentmarknadsföringsbyrå.

Affischerna fångade mitt intresse omedelbart.
“Hur kommer det sig att ett parti med ett sådant stort fäste i vårt land har valt att använda sig av ett multietniskt ungdomsspråk i sin kampanj inför det kommande valet?” undrade jag när jag fick syn på reklamen med text som löd “Aina ska med” och ”I Stockholm ska det bara finnas go-zones”.

Jag började fundera kring vilka det var som faktiskt hade kommit på budskapet. Jag undrade om dessa personer är medvetna om ordens innebörd. Om de förstår att ordet aina ursprungligen kommer från turkiskans “aynaziz” vilket översätts till “utan spegel” och syftar på att polisen inte kan se sig själva i spegeln på grund av att de inte har någon skam i kroppen.

Förstår reklammakarna att ordet framförallt används i mångkulturella förorter där polisbrutaliteten är alltmer förekommande. I förorter där många är tveksamma till er idé om att en ökning av antalet poliser kommer att leda till ett tryggare samhälle.

Jag finner det ironiskt hur attackerna mot poliser inte ses från fler perspektiv. Hur det inte har dragits paralleller mellan polisbrutalitet och attacker mot poliser. Självfallet respekteras och uppskattas de poliser som bidrar till ett stabilare och tryggare samhälle och dessa är viktiga att lyfta fram.

Men ert jobb som politiker är framförallt att se komplexa skeenden från olika synvinklar. Då kan ni nå ut till en större grupp medborgare och få dem att känna sig representerade och inkluderade i samhället. Hur tänkte ni egentligen här?

Tacksam för svar,
Nathalie

Bild: Anna Fredriksson

Redaktionen har sökt efter affischerna i kampanjen på moderaternas sajt, men utan resultat, är det någon som hittar en bra länk, hör av er.

För att ändå ge en bild av hur affischen ser ut länkar vi till ett twitterkonto där den syns.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

3 Kommentarer

 1. Liselotte den 31 aug 2018 kl 19:32

  Jag vill se mer av dig i debatten Nathalie! Du svarar så nyanserat och klokt/ Liselotte 2. nathalie den 12 jul 2018 kl 20:14

  Hej, tack för din kommentar!
  Att polisen använder sig av övervåld och rasprofilering förekommer främst i förorter som är socioekonomiskt utsatta.
  Om du inte stött på detta eller hört talas om det kan jag hänvisa dig till instagramsidan @polisbrutalitetiorten som publicerar unga människor från förortens upplevelser av svensk polis.
  Där går det även att läsa ett citat från Irene Molina, professor i kulturgeografi som lyder ”Rasprofilering kan i svenska förhållanden beskrivas som polisens rasistiskt selektiva kriminalisering av medborgarna. Det betyder att de stoppar människor vid tullen, på gatan, visiterar utan anledning, använder övervåld, och allt detta särskilt inriktat mot bla svarta personer, romer eller muslimer. Rasprofilering kan utövas av andra än poliser men de konsekvenser som polisens agerande får för offren är unika, då polisen har lagstiftat våldsmonopol i landet”.

  Det är inte endast kriminella som blir utsatta för polisbrutaliteten och rasprofileringen jag skriver om och därför är det i detta sammanhang irrelevant om de kriminella är rädda för polisen eller icke.
  Det som faktiskt är relevant är att polisens uppgift att förebygga brottslighet och övervaka den allmänna säkerheten inte ger något utrymme för användandet av övervåld.

  Du frågar om jag tror att kriminaliteten hade minskat som resultat av att polisen blir ”snällare”.
  Syftet med mitt brev var inte att be polisen att vara ”snällare”, utan för de demokratiska rättigheterna för alla människor att bli bemötta på samma sätt av myndigheten. Dessutom är det felaktigt att tala om polisens bemötande som att det på något sätt skulle fungera som avskräckande effekt. De avskräckande effekterna som finns för att förebygga brott är exempelvis fängelse och andra påföljder, inte polisens bemötande.

  Sist men inte minst vill jag framföra att jag är medveten om att polisbrutalitet är ett oerhört större problem i USA än vad det är i Sverige, men att bortse ifrån det problemet som existerar även här vore mycket ignorant. Det går inte att förminska ett problem bara för att problemet existerar i större utsträckning i ett annat land.
  Om vi inte uppmärksammar de existerande samhällsproblemen redan när de inte har hunnit bli lika stora som tex polisbrutaliteten är i USA kan det leda till att de problemen växer sig lika stora även i Sverige.
  Nathalie 3. Anonym den 12 jul 2018 kl 02:00

  Hej, är det verkligen polisbrutalitet i Sverige? Vart har du sett den och vad jämför du med? Hur kan det vara polisbrutalitet i ett samhälle där kriminella inte är rädda för polisen? Är polisen verkligen för hårda på platser där folk blir ihjälskjutna av kriminella? Om svenska polisen blev snällare än det redan är, tror du påriktigt att kriminalitet eller våld mot polisen hade minskat för att kriminella tycker att det ”är schysta grabbar så dom får gärna gripa mig”? Du tror inte att glorifieringen av kriminalitet i framförallt den amerikanska rap kulturen där ”Fuck the police” är vanligt förekommande kan influera svenska ungdomar till att hata den svenska polisen trotts att de inte är ansvariga för vad som pågår i USA? Bra skriven text men känns som att du försöker skapa och lyfta ett problem som vi inte har i dagens Sverige.

  (Sympatiserar inte med något parti i Sverige då jag inte är tillräckligt påläst)Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021