Konst från 1918 – i sitt politiska sammanhang

Årets sommarutställning på Mjellby konstmuseum går hundra år tillbaka och speglar en tid av både kris och framtidstro. En tid som har vissa likheter med vår egen.

Det var en turbulent tid, kring 1918. Första världskriget är i sitt slutskede, det är brist på mat, folk svälter och människor köar i timmar för att få bröd och potatis. Spanska sjukan och tbc härjar och människor strejkar och demonstrerar för bättre livsvillkor. Revolutionen i Ryssland inspirerar och i Finland är det inbördeskrig. Kvinnor har länge kämpat för allmän och lika rösträtt och förslaget går äntligen igenom i riksdagen.

Kriser föder ofta nytänkande och framtidstro. Sociala reformer genomförs, fattigstugor och fattigauktioner förbjuds. Det nya avspeglas i konsten, där det moderna Sverige som börjar växa fram blir synligt. Det går att resa igen efter kriget och de svenska konstnärerna ger sig ut och möter de stora världsnamnen. Kvinnliga konstnärer erkänns och uppmärksammas.

Många av våra stora konstnärer debuterar eller slår igenom vid den här tiden, bland andra Vera Nilsson, Nils Dardel, Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Gösta Adrian-Nilsson (GAN), Tora Vega Holmström och Per Leander Engström. Textilkonstnären Märta Måås-Fjätterström uppmärksammas för sitt enastående verk Bäckahästen med inspiration från folklore.

En intressant och välgjord utställning som sätter in konsten i sitt samhälleliga och politiska sammanhang. Missa den inte om du har vägarna förbi Halmstad i sommar. Här finns också en permanent utställning om Halmstadgruppen. Och ett finfint italienskt café en lagom promenad bort.

 

Text: Helena Östlund

Foto: Konstverket ”Handarbetets vänners konstutskott”, målad av Hanna Pauli. Fotograferad av Mjellby konstmuseum.

 

Färg – Form – Framtidstro

Mjellby konstmuseum, strax utanför Halmstad

2 juni – 16 september 2018