Att hopfoga den sönderfallande världen

Tio år efter hennes bortgång öppnar Forum för levande historia en utställning om konstnären Lenke Rothman. Kvinnan som kom som femtonåring från Bergen Belsen till Skåne med svår tbc. Andra delen av utställningen visas i Nyköping i höst.

Vernissagen den 14 juni med verk av Lenke Rothman var stark och känslofylld. Det var omtumlande att lyssna på konstnärens son Elias Arnér. Också uppläsning och musik fick kvällen att stanna kvar i medvetandet länge.

Allt var en nödvändig påminnelse om Förintelsen, de döda, de överlevande.

Jag stod och tänkte på en vecka i Norge 1992. Jag hade en stipendievistelse på Voksenåsen men i stället för att göra det jag hade planerat läste jag Lenke Rothmans ”Regn” gång på gång. Precis som med sin konst ville hon med boken ”hopfoga den sönderfallande världen”. Hemma igen argumenterade jag för att En bok för alla skulle ge ut ”Regn” på nytt. Så blev det också.

Titta in en stund på Forum för levande historia och se utställningen eller ta del av dess uppföljning på Sörmlands museum i Nyköping i höst. I båda fallen är Helena Östlunds initierade intervju med Lenke Rothman en givande förberedelse.

Text: Jan-Ewert Strömbäck

Foto: Lennart Arnér

Att hopfoga den sönderfallande världen

Forum för levande historia, Stockholm

14 juni – 1 september

 

Läs också en intervju med Lenke Rothman som publicerades i Socialpolitik 2001.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] Rothman gick bort 2008. I juni 2018 öppnas en utställning om hennes konst på Forum för levande historia i […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021