Tyget som förändrade världen

När vi i Norden var i färd med att tillverka yxor av sten och metkrokar av djurben vävde kineserna sidentyg av silkesmaskens kokonger. Tekniken är bortåt 10 000 år gammal och har utvecklats och förfinats genom årtusenden. Från silkesmask till färdigt tyg är inte gjort i en handvändning. Sidenet var därför både dyrt och exklusivt och tekniken var till en början hemlig.

För omkring 2000 år sedan började handelsvägar utvecklas mellan Kina och Centralasien och småningom också Europa. De mest eftertraktade varorna var just silke och siden. Därav namnet Sidenvägarna. Man talar om sidenet som tyget som förändrade världen.

Sedan dess har både tillverkningen och tekniken utvecklats och för omkring 1000 år sedan började man väva sidenbrokad med mycket avancerade mönster. Tygerna var i första hand till för att klä kejsaren.

Vävandet nådde sin kulmen under Mingdynastin (1368-1644) framför allt i provinsen Nanjing.

Nu kan man se både tyger och hur vävande av Nanjingbrokaden går till på Millesgården. En mycket avancerad teknik, med vävstol i två våningar, där en väver och en förmedlar mönstret, det vill säga rätt trådar och rätt färg i rätt ordning.  För den som vill titta startar  vävningen varje hel timme. Resultatet är överväldigande.

Bland de utställda vävnaderna finns bland annat en 124 meter lång bonad som berättar hela Kinas nationalepos Drömmar om röda gemak.

Text: Gun-Lis Angsell

Att väva siden
Millesgården
Utställningen pågår till 6 maj 2018

Illustration ur planschverk. Vävstol från Mingdynastin/Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien.
Foto: Per Myrehed

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021