Katitzi på Romadagen

Idag 8 april är det internationella Romadagen. Stadsteatern i Vällingby i norra Stockholm, uppmärksammade dagen och jag såg teaterföreställningen Katitzi.

Den handlar om en romsk flicka som heter Katitzi och berättar om hur det var att leva som rom förr i tiden i Sverige. Katarina Taikon har skrivit berättelsen om hur det var att komma från ett barnhem, där hennes pappa hade lämnat henne i två år, och hem till sin familj igen. Hon berättar också om hur jobbigt det var att hon kom från en annan kultur och blir retad och kallad dumma saker. Det här är sådant som Katarina Taikon själv var med om när hon växte upp.

I teaterföreställningen kämpar Katitzi för att få gå i skolan. Ingen ville ha romer i skolan för deras rykte var att de stal saker från andra. Men till slut lyckas hon, hon lyckas också bli författare och kämpar för romska rättigheter. Det är på grund av sin ”mami” som hon rymmer till, det är mami som får henne att fortsätta kämpa.

Jag har själv läst böckerna och i dem är det väldigt mycket detaljer som inte framgår i föreställningen. Därför tycker jag att man ska läsa böckerna också för då får man en annan uppfattning om hur hennes liv var.

Den här teaterföreställningen tyckte jag var bra för den var kortfattad men man förstår Katitizis berättelse ändå. Jag tror att barn från ungefär sex år skulle kunna se den, men Stadsteatern skriver från åtta år tillsammans med en vuxen. Det kommer lite obehagliga saker i pjäsen som mindre barn kanske tycker är otäcka.

Text: Mira Bornea van Paaschen

Bild: Katitizi med sin mami, som får henne att fortsätta kämpa.
Siham Shurafa och Meliz Karlge, foto Markus Gårder

Katitizi spelas t o m 15 maj,
på Trappan i Vällingby.
Från 8 år i vuxens sällskap.

KATITZI, foto Markus Gårder

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021