Kaos i Stockholms akutsjukvård

Jag trodde det var kris inom landstinget i Stockholm, men det är katastrofläge!

Jag var på akuten idag med en släkting. Det blev en chock och då har jag ändå varit där tidigare ett antal gånger, med min gamla mamma och min sjuka syster. Min första reaktion: Har det hänt en stor olycka med många offer? Gasolycka, terrordåd, storbrand, bussolycka?

Nej, det var en vardag på Södersjukhusets akutmottagning. Det första som mötte mig var en stor skylt i entrén: Vi har långa väntetider idag!

Sedan såg jag horder av människor liggande i sängar/bårar och sittande i rullstolar i korridorerna. Dubbla rader av sjuka människor så det inte gick att komma fram, bakom skynken låg inte en utan fyra personer inkörda på utrymmen avsedda för högst två. Personalen kryssade mellan alla sjuka och tålmodigt väntande patienter. Det var unga och gamla. När jag passerade kardiologen blev jag ännu mer förskräckt där var trängseln ännu värre, avdelningen för hjärtpatienter.

Några såg mycket sjuka ut. Det var ett obeskrivligt kaos. Jag frågade en sjuksköterska: Har Karolinska stängt sin akutmottagning så att alla måste söka sig hit? Nej svarade hon, men vi har så få vårdplatser så de blir kvar här på akuten. Det var ännu värre igår (!!)

Detta är inte rimligt, sjukhusen dignar under ett patienttryck som skapar väntetider som är oacceptabla, på både SöS och NKS råder det stor brist på vårdplatser. När jag rörde mig bland alla dessa sängar, rullstolar och sjuka människor undrade jag lite över patientsäkerheten. Personalen tvingas ta ett oerhört ansvar och trots kaoset är de vänliga och gör mer än vad som krävs, men mitt i detta människohav av sjuka är det lätt att något förbises, trots att alla gör sitt absolut bästa.

Vi har fått en sjukvård i Stockholm som inte är värdig en välfärdsstat, om vi är det fortfarande.

Samtidigt pågår utredningen om Nya Karolinska, om jäv, ett nybygge som vi ännu inte sett slutnotan för. Det vi vet är att skattebetalarna fått betala summor för konsulter och material som är oanständigt höga. Parallellt finns bristen på vårdplatser och flytten av det välfungerande Astrid Lindgrens sjukhus är bara ett exempel på misshushållning av resurser.

Dessutom planeras en försäljning av Gamla Karolinska trots mycket välunderbyggda och starka protester från Läkarföreningen. Tydligen ingår försäljningen i en uppgjord plan för att kunna genomföra bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Det nya sjukhuset har mycket allvarliga brister enligt de läkare som arbetar där. Ett snyggt skal utan relevant innehåll kanske kan duga i vissa sammanhang, men absolut inte då det gäller människors hälsa, liv och död.

Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterat att man riskerade två patienters liv på NKS, då man tackade nej till hjälp från ett annat sjukhus,  att operera cancerpatienterna. Därmed ökade väntetiden för operation och bådas liv förkortades sannolikt.

Samtidigt som landstingets styrande allianspolitiker med sin politik undergrävt Stockholms sjukvård genom att öka köerna, minskat vårdplatserna, slösat bort skattemedel på konsulttjänster, byggt ett skrytbygge som ingen önskat, vill de övertyga stockholmarna om att de skulle bli bättre på att styra Stockholms stad, det vill säga kommunen, än nuvarande majoritet. Fan tro´t!

Claudette Skilving

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021