Transpionjär med starkt varumärke

Lasse-Maja, av Lars Ericson Wolke, Carlssons

Vem var Lasse-Maja, egentligen ? Denne transpionjär som stal och bedrog under 1800-talets första hälft. Denna svenska ”Robin Hood”. Denne estradör i kvinnokläder. Denna kändis.
Det försöker författaren svara på med hjälp av ny forskning i denna faktaspäckade bok med undertiteln Stortjuven som blev författare och legend. Lars Ericson Wolke är professor i
i historia vid Försvarshögskolan och han tycks veta vad han talar om. Och sätter in Lasse-Maja i ett både social- och kriminalhistoriskt perspektiv. Ja, säg den sten som han inte vänt på i jakten på den sanne Lars Larsson Molin alias Lasse-Maja. Författaren kommer bland annat fram till att Lasse-Maja var en rätt tragisk person som levde ”ett sjaskigt förbrytarliv”. Och någon Robin Hood var han knappast. Men – han var bra på att marknadsföra sig. Hans självbiografi kom ut medan han fortfarande satt på Karlstens fästning. Boken gjorde honom berömd. Och han blev fri från sitt livstidsstraff- efter 26 år bakom murarna på Marstrand. Lasse-Maja dog som en fri man 1845 i Arboga vid en ålder av 60 år. Redan då var hans ”varumärke” inarbetat. Och gäller väl än idag. Denna bok är ett exempel på det. Någon grav finnes ej. Boken är illustrerad.

Örn Lindstrand

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020