Kunnigt om ”gör-det-själv-terror”

Den nya terrorismen av Wolfgang Hansson, Historiska Media

En krävande bok. Inte minst emotionellt. Och skrämmande – så många terrordåd jag glömt. Eller snarare; förträngt. Bara 2015 miste närmare 30 000 människor livet i olika terrordåd. För att inte tala om alla skadade. De flesta var muslimer… Wolfgang Hansson är prisbelönt journalist/utrikesreporter som under de senaste tre decennierna bevakat världen – på plats. Han var i New York när tvillingtornen föll 2001. Sen dess har terrorism varit hans huvudintresse – den nya terrorismen som vuxit fram:  ”Gör-det-själv-terror” där vi alla blivit måltavlor. Numera är det mjuka mål som gäller – för terroristerna. Boken bygger till stor del på artiklar som författaren publicerat tidigare i Aftonbladet.

Samt hans bok Dagen då terrorn förändrade världen från 2011. Hans syfte är att vi ska förstå terrorns mekanismer. Författaren gör ett gott försök med rubriker som: ”En känsla av belägring, Den kollapsade staten, Roten till det onda, Demokrati under hot, Civilisationernas kamp.” med flera. Han skriver rakt, kunnigt och pedagogiskt . Men någon happy end är knappast i sikte.

Istället frågar jag mig – var händer det nästa gång? Hur många?

Örn Lindstrand

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020