Nordkorea inifrån

RECENSION Anklagelsen, förbjudna berättelser av den nordkoreanske författaren och pseudonymen Bandi. Natur & Kultur

Boken är unik genom att den är skriven av en författare som fortfarande lever i Nordkorea och manuset är utsmugglat över gränsen till Sydkorea. Andra böcker om Nordkorea har författats av personer som flytt och sedan berättat om ett liv i rädsla och umbäranden.

De sju novellerna handlar om familjer som lever och arbetar i landet. Rubriken anklagelsen säger vad det handlar om, berättelser om människor som är utsatta för landets totalitära regim. Överallt finns förtrycket och kontrollen, på arbetsplatsen och i bostadsområdet av arbetskamrater och grannar som anmäler och på lösa rykten får partiombuden att stänga av eller förflytta medborgare till andra delar av landet. Känslan finns hela tiden att man inte kan lita på någon och minsta missförstånd kan få katastrofala följder. Partiet är ständigt närvarande med sin misstänksamhet och kontroll över människors tankar och handlingar.

Inte ens i den innersta kretsen av familjelivet undkommer man det paranoida systemets tentakler. I generationer bestraffas också släkten för sina förfäders eventuella brott mot den store ledaren och man förblir andra klassens medborgare.

Styrkan i berättelserna är i första hand inte litterär, utan att de förmedlar en förfärlig bild av den vanliga nordkoreanska människans livsvillkor. Det är bokens stora behållning. Min spontana reaktion har tidigare varit: Varför störtar inte  dessa människor tillsammans sin förtryckare, också med tanke på alla perioder av svält? Efter denna läsning inser jag att det paranoida system som regimen skapat under decennier, skapat ett folk som inte vågar lita på sina medmänniskor, inte ens på sina egna tankar.

Claudette Skilving

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021