Utredning kan stärka hyresgästers rätt

Vi berättade i SocialPolitik 2/2016 om hyresgästerna i området Vita Björn i Majorna i Göteborg som är rädda för att tvingas flytta när deras hus ska renoveras och hyrorna höjas. De för nu en kamp med ägarbolaget Wallenstam om ifall husen ska lyxrenoveras eller om det blir en mer normal renovering på grund av eftersatt underhåll.

De är inte ensamma, över hela landet sker renoveringar av bland annat miljonprogramsområden och många människor riskeras att få flytta på grund av hyreshöjningar. Renovräkning kallas det. Enligt Boverket som har undersökt flyttmönster i samband med omfattande upprustningar, flyttar 25 procent av de boende i samband med renovering. Och det är de ekonomiskt svagaste som flyttar i störst utsträckning. Många flyttar redan inför hot om renovering.

Hyresgästerna i Vita Björn har nu gått till hyresnämnden och krävt ett alternativ med en enklare renovering typ stambyten och där exempelvis helkaklade badrum inte ska ingå. http://www.goteborgdirekt.se/nyheter/wallenstams-renovering-blir-fall-for-hovratten/repqcn!hElW0nVzDnc@@TNaDfe4@w/Men de förlorade. Beslutet är överklagat till Svea hovrätt.

Det kom en lag redan 2002 med intentionen att stärka hyresgästers rätt, men den blev tandlös. När hyresgäster vänder sig till hyresnämnden i protest mot hyreshöjningar vinner i 99 fall av 100 hyresvärden enligt Hyresgästföreningens statistik. Hyresnämnderna tar idag inte ställning till hur en hyreshöjning efter renovering drabbar enskilda hyresgäster. Regeringen tillsatte därför en utredning 2015 med syfte att ge hyresgästerna mer makt över renoveringar. Utredaren Agneta Börjesson ser bland annat över hyresgästers inflytande och vilka principer som ska gälla för den rättsliga prövningen i hyresnämnder och domstolar. Utredningen ska läggas fram nu i vår.