Deportera inte unga till våld och vapen

Vi är tusentals som engagerat oss i flyktingmottagandet, som känner och älskar de barn och unga som ska utvisas till militärtjänst och terrornätverk, skriver Maria Wallin i mail till Migrationsverkets ledning. Vi står inte ut! Överväg stopp på grund av säkerhetsläget.

I dag nås vi av nyheten att polisen vill kunna göra husrannsakan och kroppsvisitera i jakt på asylsökande som ska utvisas. I går att justitieminister Morgan Johansson är nöjd över att kunna deportera afghaner utan hinder.
Vi har också nåtts av vittnesmål om hur Afghanistan förbereder sig med att bygga hangarer i anslutning till Kabuls flygplats, för att militären ska kunna sätta unga grabbar i militärtjänst direkt.   

Är själv en del i det professionella nät av personer, som inom svensk offentlig sektor och civilsamhälle, tagit emot dessa tusentals asylsökande så som vi ombads –
med ”öppna hjärtan” och som ett land som ”inte bygger murar”.
Nu har skolor växlat upp, boende skapats, gode män tillträtt, sjuk- och hälsovård anpassats = det offentliga Sverige har klarat utmaningen!
Lägg därtill volontärer som engagerat sig i massor!
Dvs: Vi är tusentals som kommit dessa barn och ungdomar nära, som tycker om och älskar dem, som vet deras potential, som sett dem knyta an, utvecklas, lära sig ”byta vapen till böcker” ”gevär mot pennor” som de själva säger.

Vi står inte ut med att se Sverige växla över till en asylpolitik, som går emot allt vad vi trodde vårt land stod för. Med metoder som söker efterlikna fullfjädrade polisstater.
Vi står inte ut med att ena året ta emot med öppna armar och nästa år kasta ut.
Man kan inte göra så mot någon – allra minst mot utsatta barn och ungdomar!!!
”Sweden stole my Hope”… Nej! Det är inte mitt land!

FARR har sammanställt de konsekvenser som de nya asylreglerna medför för barn och unga.
Jag vill ansluta mig till deras uppmaning:

”FARR kräver av alla inblandade myndigheter att ta sitt ansvar för de barn som tagit sin tillflykt till Sverige. Det kan inte ha varit lagstiftarens avsikt att skapa ett inferno för barnen.

Migrationsverket – Överväg stopp för utvisningar på grund av säkerhetsläget i Afghanistan och Irak. Se till att riktlinjerna för asylskäl för barn och unga vuxna inkluderar att de inte ska utsättas för orimliga umbäranden genom internflyktsalternativ eller motsvarande situation som uppstår för barn som tillbringat en stor del av barndomen på flykt. Se till att asylskäl för barn och unga vuxna utreds med tanke på den press dessa idag utsätts för från terrornätverk och miliser. Se till att risken för förföljelse på grund av ”västernisering” och hedersrelaterade skäl vägs in som skyddsbehov för ungdomar som vistats länge utanför hemlandet.”

En av alla demonstrationer mot utvisningspolitiken. Göteborg 15/10. Foto: Amir Nabizadeh

Sweden stole my hope från demonstration mot utvisningspolitiken Göteborg 15 oktober.
Foto: Amir Nabizadeh

Vänliga hälsningar!

Maria Wallin
projektledare för Berättarprojektet
SocialPolitik & Munkedals kommun

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021