Stoppa renovräkning av oönskade hyresgäster

Några av oss i Socialarbetare För Social Aktion var nyligen på en heldag om bostadsfrågan och lyssnade på olika organisationer och nätverk som berättade om sina kamper för rätten att bo kvar. Fokus låg på hyreshöjning i samband med renovering och flera personer tog upp en poäng som jag tycker är värd att upprepa:
Det är konstigt att det är en radikal åsikt att man ska kunna renovera en lägenhet med noll procents hyreshöjning. Renoveringen är ju redan betald av alla de hyresgäster som betalat hyra i alla år som lägenheten hyrts ut.

Jag har själv just skrivit på ett kontrakt för en nyrenoverad lägenhet – med en standardhöjning (läs: hyreshöjning) såklart. Jag satt under denna heldag vi besökte och skämdes över att jag tackat ja till den här lägenheten utan protester. Jag vill se mig själv som en solidarisk människa, som en aktivist till och med. Så jag borde ha sagt ifrån. Samtidigt har jag stått utan egen bostad i många år nu och jag känner att jag inte har råd att vara kräsen med vilken bostad jag väljer.

När bostadsmarknaden ser ut som den gör är det svårt att sätta sig på tvären. Därför är det inte vi som borde ta kampen på egen hand, vi ska inte behöva göra det om och om igen. Istället borde det bli en socialpolitisk fråga – att man inte ska få renovera bort de ”oönskade” hyresgästerna. Eller renovräka som de sa under den här heldagen. Det borde lagstiftas kring återinvestering i hyresrätter (igen).

SFSA, Socialarbetare för Social Aktion

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021