Vad händer när socialarbetaren är sjukskriven?

Igår och idag har medierna för ovanlighetens skull ägnat sig åt att diskutera det höga sjuktalet bland socialsekreterare, det växande fenomenet konsulter och som någon på SVT uttryckte det: ”varför ska man tycka synd om socionomerna?”. Mycket tack vare Visions rapport som släpptes igår, som handlar om vad allt detta kostar.

Kostnader är dock inte det främsta problemet, även om det medför allvarliga konsekvenser för vår välfärd. Ett större problem är vad de innebär för de individer vars ärenden blir liggande i en hög för att handläggaren är sjukskriven – vad det innebär för de individer som blir lidande på grund av bristen i kontinuitet när handläggarna byter av varandra på löpande band – problemet är att människor blir skadade för livet på grund av en för hög arbetsbelastning utan möjlighet till återhämtning – problemet är att folk flyr yrket på grund av de dåliga arbetsförhållandena som råder. Problemet är att de som bär upp vår välfärd inte får förutsättningarna att göra sina jobb eftersom det inte prioriteras i tillräckligt hög utsträckning av de som sitter på makten.

Vill du skriva här på vår socialarbetarblogg? Har du något att säga? Hör av dig!”

Sophia, SFSA Socialarbetare för social aktion  

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021