Drottningen av Kaos och barnsoldater

Läs om Hilary Clintons och USA:s utrikespolitik i nya Drottningen av Kaos. Se dokumentären Barnsoldatens nya jobb, och du inser att det kanske inte ens hjälper att världen slipper Trump.

Att få Clinton II som president i Vita huset är inte helt okomplicerat för världens oroshärdar, den som nu trodde det. Journalisten Diana Johnstones avslöjande genomgång av amerikansk utrikespolitik via krig och våld i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Ukraina och Hilary Clinton som utrikesminister är skrämmande läsning. Johnstone visar hur den politiska och ekonomiska eliten ihop med det starka militärindustriella komplexet gång på gång valt olika former av intervention framför förhandling – med just kaos som resultat.

Med kommersiellt köpta, okunniga eller aningslösa medier som okritiskt förmedlar hur USA ska ”försvara våra värden” och ”gynna amerikanska principer och intressen”. Överallt och när det passar. För inte ens folkmord är alltid folkmord, mänskliga rättigheter inte en grundläggande princip att försvara. Mera en förevändning till action.

Många amerikaner är kritiska till Hilary Clintons starka band till USA:s politiska och ekonomiska elit, vilket legat henne till last i presidentkampanjen. Men alla inser kanske inte hur stark kopplingen är mellan storkapital och militära intressen och hur tjänstvillig Clinton varit för att kratta manegen åt dem. Det är lätt att dela Diana Johnstones oro, att Clinton som president inte skulle ifrågasätta, granska eller strypa förutsättningarna för nya militära ”insatser”, dvs stora inkomster och uppdrag.

Dokumentären Barnsoldatens nya jobb på SVT Play ger ännu en bild av hur USA:s krigföring ser ut numera. Inga plåtlådor svepta i amerikanska flaggan behöver längre bäras ut ur Herculesplanen. För att hålla opinionen hemma lugn (och ovetande) överlåts uppdraget att ha trupp i främmande land till olika bemanningsföretag. Det privata militärbolag som har billigast legosoldater vinner upphandlingen. Utan insyn från vare sig myndigheter eller medier ökar vinsten för ägarna, i takt med att företagen rekryterar soldater med lägre och lägre löner från tredje världen. T ex tidigare barnsoldater från Sierra Leone eller Uganda: ”Har man tvingats döda sin egen far eller mor, kan man döda vem som helst”. Många traumatiserade unga vuxna går arbetslösa och har varit lätta att värva för de privata militärbolagen: ”Bära vapen är det enda jag kan.” Krigföringen reduceras till vilket jobb som helst: ”Nu strider jag för USA:s intressen.”
En riktigt otäck dokumentär från Danmarks Radio om pengar/makt/militarism/imperialism. Se den!

Maria Wallin

Drottningen av Kaos, Hilary Clinton och USA:s utrikespolitik av Diana Johnstone. Karneval förlag

Barnsoldatens nya jobb, Dokument utifrån, SVT Play

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021