Glatt Ångestdisco

Stayin’ alive ljuder över hela Medborgarplatsen i Stockholm.

Text & bild: Anna Fredriksson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 3 2016

– Kom nu, det är ju roligt! Yolanda från Fountain House bjuder upp ett gäng tonårstjejer som sitter och lapar sol på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.
Och efter lite tveksamhet dansar de loss till Billie Jean med Michael Jackson.
Att visa upp Fountain House är ett sätt att ta bort fördomar om psykisk ohälsa och få chansen att berätta för andra vad man gör.
Dansen började i liten skala på fredagar inomhus med rubriken frigörande. Snabbt blev den poppis när den gick över till disco.
– Eftersom det var så trevligt ville vi flytta ut i det fria och låta flera vara med, säger en av initiativtagarna Malin Jakobsson.

Och eftersom världens kortaste spring-arrangemang på 209 meter är etablerat hos stockholmarna under namnet Ångestloppet, fick ute-­discot också heta Ångestdisco. Fast inte helt utan protester.
– Jag kallar det frisco-disco, det är balsam för sinnet och själen. Man blir trött på ett bra sätt efteråt, säger Björn G.
Men att dansa inför en massa okända människor på torget?
– Ja, lite läskigt är det i början, men när man gjort det här då vågar man mer på andra dansställen också. Strunta i hur det ser ut eller vad folk tycker, att vara sig själv, det är ett bra sätt att bli av med skam över vem man är, säger Malin.

Fountain House grundades i New York 1948 av patienter från ett stort mentalsjukhus som ville hjälpa och stödja varandra efter utskrivning. De organiserade sig som ett klubbhus med medlemmar. I Sverige finns 12 Fontänhus med anställda handledare men verksamheten bygger på att alla medlemmar behövs. Läs mer: fountainhouse.se/