Så kan socialt arbete bedrivas

En socialarbetare berättar
Bengt Thelander
Författares Bokmaskin

Jag vill anmäla en viktig bok. Den visar hur vardagligt socialt arbete kan bedrivas och vad ett gediget och engagerat förhållningssätt kan betyda för enskilda människor.

En socialarbetare berättar, är skriven av socionom Bengt Thelander. Han berättar om klienter han mött och hjälpt. Många har haft missbruksproblem, de flesta har varit avvisande i ett inledande skede, saknat motivation och hopp om ett bättre liv. Men genom Bengts personliga bemötande, hans tålamod, engagemang och flexibla arbetssätt har de fått hjälp. Han har tagit sig tid, återkommit trots att han avvisats, bemött sina klienter med respekt och visat gediget intresse för varje enskild individ.

Vi kan tänka att så ska allt socialt arbete bedrivas. Men allt fler studier och vittnesmål beskriveren en helt annan verklighet. Arbetet är regelstyrt, manualbaserat och uppstyckat, socialarbetarna för få och för utbrända och budgeten för snäv. Författaren menar att ett hjälpsamt socialt arbete kräver förändringar i både synsätt och organisering, en återgång till socialtjänstlagens helhetssyn, humanitet och respekt för den enskilde. Socialarbetarna måste få tid och utrymme för att utveckla det sociala arbetets innehåll.

Jag håller med. Det är dags att lämna standardiserade bedömningsinstrument, manualer och kontroll och skapa tid för relationer, möten och reflektion. Och att samordna de hjälpinsatser som finns att tillgå så att de blir både begripliga och tillgängliga.
Läs och diskutera!

Gun-Lis Angsell

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021