Bygga mer, men var kommer människorna in i bilden?

Torsdagen den 14:e april bjöd på en inspirationsdag om Göteborgs arbete med att motverka hemlöshet. I åtta timmar hördes politiker, tjänstemän och ekonomer prata om hur vi ska få bukt med hemlösheten. Hur ska vi lösa bostadskrisen? Att det krävs gemensamma krafter var de rörande överens om, och det hymlades inte med att det är ett komplicerat problem. Så vad var lösningen? Bygg! Bygg mer, bygg blandat, bygg sämre, bygg tillsammans, bygg oattraktivt, bygg okonventionellt. Att bygga mer ger onekligen fler byggnader – men sen då?

Bostad Först-gurun Sam Tsemberis tog upp det faktum att ökade ekonomiska klyftor ger ökad hemlöshet. Någon annan nämnde segregation i förbifarten. De flesta som hade ordet under dagen verkade dock se blandade upplåtelseformer som botemedlet mot alla sociala orättvisor. För att vara en samling professionella med så blandad kompetens saknade jag motsvarande blandning av perspektiv och lösningar, för tyvärr är det inte så enkelt. Vad innebär bostadsbrist och hemlöshet, förutom just att personer saknar hem? För samhället innebär det segregation och ökade sociala och ekonomiska klyftor när nya mer attraktiva områden prioriteras och lockar till sig den köpkraftiga medel- och överklassen. Och nej, tyvärr räcker det inte att enbart viga en liten del av de nya lägenheterna till personer med låg inkomst, eftersom segregation är mer komplext än så. Serviceinrättningar och näringsliv försvinner från förorten, personal i skola, vård och socialtjänst sliter ut sig för att våra medmänniskor i förorten ska ha samma förutsättningar som de i innerstaden. För den enskilde innebär detta minskade möjligheter till ett ”gott liv” i form av utbildning, sysselsättning, trygg inkomst, liksom försämrad hälsa och kortare livslängd.

Bostadsbrist handlar om så mycket mer än vad som ryms i ordet. Det handlar om ett samhälle som blir sämre på alla nivåer. Det är av största vikt att de som jobbar med dessa frågor börjar presentera mer mångfacetterade lösningar på ett mångfacetterat problem.

Sophia, SFSA – Socialarbetare För Social Aktion

SocialPolitiks redaktion är glada att presentera det första inlägget i Socialarbetarbloggen. Här kommer verksamma socialarbetare, främst från nätverket SFSA – Socialarbetare För Social Aktion, som vi samarbetar med, att delge erfarenheter och tankar från sin yrkesvardag. För att också skapa tankar hos läsarna. Och för att bilda opinion i viktiga frågor. En viktig fråga är bostäder – våra hem. I nummer tre av SocialPolitik, som kommer den 27e maj blir temat just Hemma. Helena Östlund har intervjuat Sam Tsemberis som grundade Bostad Först, vi har besökt den nyöppnade utställningen Bo. Nu. Då. Bostadsfrågor och svar under 99 år på ArkDes, sett Riksteaterns föreställning Var är mitt hem? Och mycket mycket mer.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021