Nästan allt har blivit sämre

På punkt efter punkt har arbetssituationen för socialsekreterare inom barn- och ungdomsvård blivit sämre. Allra värst är det för dem med kort yrkeserfarenhet. Det visar forskaren Pia Tham som har följt upp en studie från 2003.

Text: Helena Östlund | Bild: Marie Sandqvist | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016

Fler tycker att de har för mycket att göra, fler jobbar ofta övertid och fler tycker att arbetet påverkar hemlivet negativt. Många får oftare ändra dagsplaneringen på grund av akuta situationer eller personalbrist, jämfört med 2003.
Många har svårare att påverka arbetsmetoder eller mängden arbete idag. 2003 hade de allra flesta tillgång till handledning varannan vecka, 2014 hade bara hälften det så ofta. 60 procent hade minst någon gång övervägt att byta yrke 2014, mot 45 procent 2003.
Endast ett ljus kan skönjas i mörkret: fler är nöjda med sin lön, 30 procent 2014 mot 12 procent 2003. En uppföljande intervjustudie visar att skälen till att många trots allt trivs och stannar, är gott klimat och sammanhållning i arbetsgruppen. Och att arbetsledningen är stabil och tillgänglig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020