Barn får 10 minuter om dagen

Administration tar mycket mer tid än samtal med barn. Det är bilden som nationella samordnaren Cecilia Grefve får när hon reser runt i landet.

10 minuter om dagen – det är den tid som socialsekreterare inom barn och ungdomsvård lägger på att samtala med barn utan att vuxna är med. En tredjedel av dagen går åt till utredning och dokumentation och en timme per dag ägnas åt administration – som någon annan skulle kunna utföra.
Så ser det ut i de 25 kommuner som Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, hittills besökt. 25 kommuner återstår och 2017 kommer deras rapport. ”Vi hinner inte träffa barn i den utsträckning som vi ska, och vill”, konstaterade en av socialsekreterarna som hon träffat.
– Gemensamt hos alla vi besökt är viljan att återupprätta det sociala arbetet och de relationsskapande mötena. Att komma ihåg varför man en gång blev socialarbetare, säger Cecilia Grefve.

Mycket är gemensamt för socialsekreterarna i de 25 kommunerna: de vill öka barns och vårdnadshavare delaktighet, de vill ha mer av helhetssyn. De känner ett enormt engagemang – men också en rädsla för att göra fel. De har hög personalomsättning och problem med upphandlingssystemet.
I en av de kommuner som Cecilia Grefve och hennes team besök tackade personalen först nej till att ta emot dem. De hade inte tid, de hade bara tre av nio tjänster besatta och hade fullt upp med att klara det dagliga.
– Under många år har vi diskuterat ekonomi och budget, men de diskussioner som förs idag handlar om hur vi ska rekrytera och behålla personal, säger Cecilia Grefve.

Text och foto: Helena Östlund

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021