Ledare – SocialPolitik nr 4/2015

EttanLEDARE: Vårt skyddsnät är i fara

”Tack till alla er. Ni som arbetar i ambulanserna, på vårdcentralerna, jourerna, äldreboendena och sjukhusen. Ni som försöker bära hopp som ett inre land. Till er som finns där när vi är sjuka, ensamma, sårade, rädda, ledsna. Tack för att ni bär ljuset när vi tappat vårt eget. Som de här två sjuksköterskorna på barnkliniken i Kalmar. För att inte behöva tända lampan och oroa patienten smög de försiktigt in, i ljuset från en ficklampa. Jag tyckte det var så vackert. Att bära in ett ljus till mörkret.” Så skriver fotografen Jan Nordström om bilden här ovan som han kallar Ljusbärarna. I det här numret kan du läsa om hur han själv försöker sprida hopp och ljus.

Ett ekonomiskt och socialt yttersta skyddsnät är något vi sett som självklart i vårt svenska välfärdssamhälle. Men det måste försvaras! När vi arbetat med det här numret har det blivit tydligt att mycket har allvarligt försämrats – utan att politiker eller opinion reagerar. Det pratas oftare om fusk än om underutnyttjande av systemen. Trots att det kanske är ett mycket större problem att människor inte ber om hjälp som de har rätt till.

Hugo Stranz forskning visar hur ensamma mammor får avslag på ansökningar om försörjningsstöd oftare än andra grupper. Att de fattiga blir allt fattigare har hans kollega Åke Bergmark svart på vitt. När Sociala missionen hjälper dem som fått avslag på ansökningar om ekonomiskt bistånd att överklaga får de ofta rätt. Men att överklaga utan juridisk kunskap är nästan lönlöst. Det kan knappast kallas rättssäkert.

I vårt redaktionsråd finns en enorm erfarenhet av socialt arbete. När vi samlat våra Pantrar för samtal om socialtjänsten är det mycket som oroar dem. Som att budgeten är ledstjärnan och att bristen på tid gör det svårt för socialsekreterarna att hinna skapa relationer med sina klienter.
Vi behöver både skydd, hopp och mod – det har blivit smärtsamt tydligt, inte minst efter allt som hänt i världen hösten 2015. Peter Lemarc är en artist som ger tröst till många i svåra stunder. Jan Nordströms omslagsbild på honom får illustrera det här numrets tema.

Låt oss ge varandra skydd, hopp och mod!
Anna Fredriksson & Helena Östlund

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021