Nästan allt har blivit värre – för socialsekreterarna

På punkt efter punkt har arbetssituationen för socialsekreterare inom barn- och ungdomsvård blivit sämre. Allra värst är det för dem med kort yrkeserfarenhet. Det visar forskaren Pia Tham som har följt upp en tidigare studie från 2003 i Stockholms län.

Fler tycker att de har för mycket att göra, fler jobbar ofta övertid och fler tycker att arbetet påverkar hemlivet negativt. Socialsekreterarna får oftare ändra dagsplaneringen på grund av akuta situationer eller personalbrist. Man har mindre möjlighet att påverka arbetsmetoder eller mängden av arbete. 2003 hade de allra flesta tillgång till handledning åtminstone varannan vecka, 2014 hade bara hälften det. 60 procent övervägde att byta yrke 2014 mot 45 procent 2003.
Endast två ljus kan skönjas i mörkret: fler är nöjda med sin lön, 30 procent 2014 mot 12 procent 2003. Och skälet till att många trots allt trivs och stannar är dels arbetsklimatet och sammanhållningen i arbetsgruppen, och dels att arbetsledningen är stabil och tillgänglig.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

1 Kommentar

  1. […] var på en konferens i veckan som handlade om socialsekreterarnas arbetsmiljö, en studie som gjorts av Pia Tham, forskare på Gävle Högskola, på uppdrag av AFA försäkring. Hon har gjort […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021