Terrorbekämpning eller raskrig?

Med fasa ser vi bilderna och läser om terrordåden i Paris. För många går fasan över i hat. IS ska bombas tillbaka till stenåldern eller rökas ut ur sina hålor för att tala med Kissinger och Bush.

Redan har Frankrike och USA utökat bombkriget. Mer av samma vara kommer. Och det är just det IS önskar. Att hatet sprider sig mot muslimer i allmänhet och att hämnd måste utkrävas. Misstron mot muslimer i väst växer och motiverar en allt mer rigorös kontroll i vardagen. Det ökar polariseringen och förbättrar på sikt rekryteringen av raskrigare.

Det finns också andra grupper som välkomnar dåden i Paris. I sina celler myser Anders Breivik och Peter Mangs. På Avpixlat, politiskt Inkorrekt och många andra sajter där Sveriges högerextrema, vit-maktanhängare och nazister skriver är man euforisk: Polariseringen ökar. Raskriget har börjat.

I Sverige sågs Peter Mangs som en ensam galning. Förundersökare, åklagare och bevakande journalister förmådde inte tränga bakom hans tystnad och hans filosofiska utläggningar som de bara fann egendomliga.

Men Mattias Gardell har gått på djupet. I den för några dagar sedan utkomna ”Raskrigaren. Seriemördaren Peter Mangs” gör han en ingående analys av Mangs ”ideologi” och förebilder. Han intervjuar Mangs och pappan som han beundrar. Tack vare sin kunskap om amerikansk vit-maktmiljö och extrem höger uppstår en nära kontakt. Gardell läser också Mangs skrift ”Den germanska filosofin” och lägger därtill kommentarer från likasinnade på nätet.

Mangs och hans trosvänner vill föra ett raskrig som på sikt ska leda till att de vita, ariska hjältarna ska styra världen. Då måste muslimer och judar dödas för annars kommer de att döda oss. Det gäller att säkra framtiden för de vita barnen. Att bevara den ariska rasens gudomlighet.

Mangs utför sina dåd ensam men det är en medveten taktik. Han tillämpar efter amerikansk förebild det ledarlösa motståndets taktik som innebär urban terror, att trigga igång raskriget genom att döda slumpvis utvalda mål. Dels för att undgå att bli avslöjad, dela för att destabilisera ett samhälle som degenererats.

Gå in på nätet och läs de så kallade PK-kritiska sociala medierna! Där sprids konspirationsteorier om att judarna styr världen med kapitalismens hjälp och ska utrota de vita. Där hyllas Hitler och till exempel Dirlewanger som ett svenskt vit-maktband tog sitt namn efter. Dirlewanger var en tysk nazist, ledare för Sonderkommando Dirlewanger, känt för sin extrema brutalitet. De utrotade hela byar på östfronten och deltog i massakern under Warszawaupproret. Där ”intog” de tre sjukhus, mördade de manliga läkarna, piskade och våldtog den kvinnliga personalen innan de hängde dem på en avslutande fest. Dirlewanger var en av Peter Mangs förebilder.

IS skryter med sina avrättningar och visar dem på internet. Redan innan Parisdåden har polariseringen ökat. Misstänksamheten, för att inte säga hatet mellan grupper breder ut sig. Liberala samhällen blir gated communities. Främlingsfientligheten omfattar allt fler. Har alltså IS, Usama bin Laden och Peter Mangs lyckats?

Någonstans måste vi stanna upp och fråga oss varför människor ansluter sig till IS eller vit-maktorganisationer. Vad är det i vår samhällsstruktur som stänger människor ute från gemenskap? Alltså återigen granska de slitna begreppen arbetslöshet, utanförskap, diskriminering men också vapenhandeln och terrorgruppernas finansiering.

Jan Molin

Lästips: Mattias Gardell Raskrigaren, Leopard 2015

Postad i

3 Kommentarer

 1. Henrik Persson den 25 nov 2015 kl 21:48

  Bernard-Henri Lévy vill ha med oss i ett krig. Men är det inte just det kriget som IS vill ha? Bush och Blair bombade Irak sönder och samman – så föddes IS.
  Att använda samma recept nu i Syrien, lär inte leda till något annat resultat. Bara mer lidande för folken, och de etniska och religiösa minoriteterna i området
  Lévy, Hollande – och många andra – är inne på fel spår. 2. Lars Metelius den 19 nov 2015 kl 15:53

  Jo, absolut.
  Visst är det gammalt kolonialt förtryck och oförmåga att integrera i nuet som ligger bakom terrordåden. När president Hollande säger ”nu är det krig” och bombar än mer, undrar man vad det var innan. Tänk på att det var USA och väst som började bomba Irak och mycket av kulturens vaggor 3. Anna Fredriksson den 17 nov 2015 kl 21:55


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2019